Update

Geen nieuwssites publieke omroep? 'Een goede ontwikkeling voor kranten'

AMSTERDAM - VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg wil dat de publieke omroep zich minder bezig houdt met aparte activiteiten op internet. Een prima zaak, vindt Volkskrant-hoofdredacteur Philippe Remarque.

Screenshot van de website van de NOS.

'Dit is voor de kranten een goede ontwikkeling. Wij zijn zelfstandige ondernemers en een goede website maken kost ons veel geld. De omroepen concurreren op internet rechtstreeks met ons, en zetten daar uw en mijn belastinggeld voor in. De overheid moet geen marktpartij zijn bij de nieuwsvoorziening op internet, dat vervalst de concurrentie', zegt Remarque.

Nieuw product
En die concurrentievervalsing, dat is precies waar het Van Miltenburg om te doen is, zei ze in een toelichting op Radio 1. Van Miltenburg benadrukte dat ze het geen probleem vindt als de publieke omroep gemaakte producties online aanbiedt (zoals via Uitzending Gemist). Maar het is volgens haar niet de bedoeling dat een gemaakte reportage of interview wordt aangevuld door een webredactie en vervolgens als 'nieuw product' online wordt aangeboden. Want dat wordt allemaal gefinancierd door belastinggeld, en die inkomsten hebben private partijen niet, vindt het Kamerlid.

Aanvullen

Op BNR Nieuwsradio reageerde algemeen directeur Jan de Jong van de NOS. 'Wij vallen de kranten niet aan', zei De Jong, 'we vullen ze aan. We zijn juist op zoek naar manieren om tot een samenwerking te komen.'

En, zegt De Jong, in een moderne wereld kun je de werelden van internet, radio en televisie niet meer scheiden. Bovendien worden op internet jongeren bereikt, zegt De Jong. 'Daarbij ligt er een plan tot 2016 voor de publieke omroep waarin staat dat de omroepen juist wel op internet actief moeten zijn.'

Wel zou er volgens De Jong een discussie gevoerd kunnen worden over reclame van de publieke omroep op bijvoorbeeld internet. Hij zegt wel iets te begrijpen van de kritiek dat de publieke omroep zich niet bezig zou moeten houden met websites als joop.nl. Dat is namelijk vooral een opiniewebsite. De Jong zegt er wel bij dat hij slechts verantwoordelijk is voor de websites van de NOS.

Halveren
De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zegt intussen van plan te zijn het aantal websites van de publieke omroepen in de toekomst te halveren, aldus een woordvoerder van bestuursvoorzitter Henk Hagoort van de NPO.

Hagoort had al eerder aankondigd het mes te zullen zetten in de honderden omroepwebsites, nog voordat CDA en VVD een regeerakkoord sloten.

Volgens de woordvoerder van de NPO is het regeerakkoord onduidelijk. Het is de beleidsmakers in Hilversum niet duidelijk wat het kabinet bedoelt met de passage waarin staat dat de omroepen zich moeten beperken tot audiovisuele taken. 'Internet is immers ook audiovisueeel. We zullen het kabinet vragen wat er precies bedoeld wordt met de tekst', zegt de NPO-zegsman.

Groot voorstander
De Nederlandse Dagbladpers (NDP) is groot voorstander van afbakening van de online-activiteiten van de publieke omroepen. De belangenbehartiger van de Nederlandse dagbladuitgevers juicht het toe dat de publieke omroepen worden beperkt op internet, omdat er een concurrentieverstorende werking van uitgaat, zei NDP-directeur Tom Nauta vandaag.

'De toekomst van dagbladen ligt voor een belangrijk deel in het digitale domein. De private sector moet zich daar ongestoord kunnen ontwikkelen met een plurifom en kwalitatief aanbod. We zijn niet tegen de publieke omroep, maar we willen wel ruimte om te kunnen groeien.'

Nauta noemt de nieuwssite van de NOS als voorbeeld die rechtstreeks concurreert met de sites van dagbladuitgevers. 'Omroepen en dagbladen vissen daarmee in dezelfde vijver.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden