Geen nieuwe spelling

Deze krant, en dus ook dit commentaar, is geschreven in de spelling van 1995. Met die spelling was niemand echt gelukkig, maar de lezer heeft er baat bij dat kranten, tijdschriften en boeken zoveel mogelijk dezelfde schrijfwijze hanteren....

Voor meer dan 22 miljoen mensen is het Nederlands de moedertaal, de taal waarin zij zich uitdrukken in het dagelijks verkeer met anderen, de taal waarin zij informatie tot zich nemen uit de krant en van de tv, de taal van een rijke literatuur. Taal is niet alleen een communicatiemiddel, het is ook een cultuurgoed.

Het Nederlands is een van de grotere talen van Europa. Een taal waar de gebruikers trots op zijn, zo blijkt uit een recent onderzoek van de Nederlandse Taalunie, de organisatie waarin Nederland, België en sinds kort ook Suriname samenwerken op taalgebied. Een samenwerking waarbij de belangen van de taalgebruiker voorop staat, zo wil de Taalunie doen geloven. 'Iedereen die Nederlands spreekt, moet met zijn of haar taal in zo veel mogelijk taalsituaties terecht kunnen.' De vraag is of de Taalunie deze doelstelling na invoering van de nieuwe spelling nog overeind kan houden.

Het is een cliché, maar daarom niet minder waar: taal is een levend iets. Taal verandert onder invloed van zijn gebruikers. Voor een Nederlander of Vlaming van nu is het zonder nadere studie erg moeilijk nog teksten uit de Middeleeuwen te lezen. Taal, en dat geldt in het bjjzonder voor de schrijfwijze, kan echter niet naar believen van bovenaf worden gewijzigd. Wie wil dat de taal zorgvuldig wordt gebruikt, dat zoveel mogelijk dezelfde spelling wordt gebruikt, dient erop toe te zien dat die spelling op logische, voor iedereen te leren regels berust en aansluit bij de intuïtie van de taalgebruiker.

Spelling berust in laatste instantie op afspraken en zal nooit vrij zijn van inconsequenties. Daar valt mee te leven zolang het, gemotiveerde, uitzonderingen op de regel betreft. Een spelling die daarentegen de inconsequentie tot regel verheft schiet zijn doel voorbij. Wanneer de gebruiker zich niet meer zonder woordenboek in zijn eigen taal kan uitdrukken, verliest deze zijn functie als standaardtaal.

Het is nog niet te laat voor de Nederlandse Taalunie om op zijn schreden terug te keren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden