Review

Geen nieuwe feiten over The Beatles, wel aangescherpt inzicht

The Beatles, het Grootste Fenomeen Ooit.

Flip Vuijsje
Fans met een wassen beeld van Ringo. Beeld anp
Fans met een wassen beeld van Ringo.Beeld anp

Rob Sheffield is columnist voor Rolling Stone. Dat hij pás 51 jaar oud is, loopt als een rode draad door dit boek heen. Want is het niet raar dat iemand die zelf nog op de kleuterschool zat toen ze er voorgoed mee stopten nu een boek over The Beatles schrijft?

Nee, vindt Sheffield, dat is juist doodnormaal. In 1970 dacht iedereen, inclusief John, Paul, George en Ringo zelf, dat het formele einde van de band ook het einde van 'The Beatles' was. De geschiedenis besliste anders. Na 1990 begonnen The Beatles een tweede leven: een revival in populariteit die standhoudt ook nu er nog maar twee van de vier in leven zijn. En die ook nooit meer zal overgaan, met als simpele oorzaak dat The Beatles met niets zijn te vergelijken. Niemand anders maakte ooit zó veel muziek van zó bijzondere kwaliteit. En het is ondenkbaar dat zoiets nog een keer gebeurt.

Rob Sheffield, non-fictie.
Dreaming the Beatles: The Love Story of One Band and the Whole World (****)
Dey Street Books; 368 pagina's; euro 23,99.

Rob Sheffield hamert erop dat dit niet de particuliere opvatting is van één overenthousiaste liefhebber. Overal signaleert hij nooit-verslappende liefde voor The Beatles, onder fans van alle leeftijden. The Beatles 1 uit najaar 2000, met alle 27 nummer-1 hits, is met 31 miljoen exemplaren het meest verkochte album van de 21ste eeuw.

Nieuwe feiten brengt Dreaming the Beatles niet, wel aangescherpt inzicht. Sheffield analyseert, interpreteert, speculeert en oordeelt, rond existentiële vragen als: Hoe was het allemaal mógelijk? Hoe hebben de vier het steeds zelf beleefd? Wat is de balans van de 'solo-jaren'? Wat was er toch steeds met George aan de hand? En hoe zijn The Beatles veranderd, als Grootste Fenomeen Ooit?

Veruit de meeste antwoorden van Rob Sheffield zijn de moeite waard, product van een mix van kennis, oorspronkelijkheid, liefde voor het onderwerp én humor die je in rockboeken te weinig vindt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden