Geen lichtpuntje te bekennen bij Vrij Nederland

Vrij Nederland is degelijk en ernstig - en niet erg urgent, onthullend en prikkelend.

Het extra dikke winternummer van Vrij Nederland.

Journalisten van andere media, vooral de progressieve, reageerden maandag ontdaan of zelfs geschokt op het nieuws dat de voormalige verzetskrant Vrij Nederland een maandblad wordt en digitaal de beuk erin gaat gooien. Leedvermaak was er ook.

Zo gaat dat, in deze wereld bestaat veel rancune en jaloezie. Zelfs het ophemelen van het glorieuze en roemruchte verleden van het weekblad werd afgekeurd. Het gestrekte been van Abdelkader Benali (schrijver) op Twitter: 'Krijg lachstuip als ik pundits zure smaak kapitalisme zie wegspoelen met overdosis nostalgie. Neem je verlies #vrijnederland'

We nemen ons verlies, maar eerst nog even dit.

De interviews van Bibeb. De Blauw Geruite Kiel. Tamar. Geknipt voor u. De sportverhalen van Frits Barend en Henk van Dorp. De columns van Piet Grijs. De tekeningen van Jaap Vegter. De reportages van Gerard van Westerloo. De boekenbijlage. De detective- en thriller-gids.

Snel door naar het heden, naar het 'extra dikke winternummer' dat deze week verscheen. Het aanbod is rijk en gevarieerd, de opmaak fris en stijlvol. BN'ers ontbreken.

We hebben meer ruimte gemaakt voor mensen die ons aanspreken, liet hoofdredacteur Frits van Exter vorig jaar weten. VN was net opgefrist en had de formule aangescherpt, in een poging, de zoveelste, twee krachten van buitenaf te bezweren: de dagbladen met hun bijlagen en onlinespelers als De Correspondent. Een vleug gezond idealisme moest de rest doen.

De mensen die Vrij Nederland aanspreken, zijn deze week Jesse Klaver, tekenaar Willem van Charlie Hebdo, RTL-presentator Diana Matroos, dichteres Ellen Deckwitz, schrijver A.F.Th. Van der Heijden en actrice Cate Blanchett.

Hier geen lollige oudejaarslijstjes, terugblikrubriekjes of de beste boeken/platen/uitspraken enzovoort van 2015. Vrij Nederland is degelijk en ernstig - en niet erg urgent, onthullend en prikkelend.

Het was het jaar waarin we tegen de klippen op bleven speuren naar een lichtpuntje, schrijven Sander Donkers en Robert van de Griend deze week in hun excellente openingsrubriek. De verzuchting is ook van toepassing op Vrij Nederland zelf.

Dit gun je een oude bondgenoot allemaal niet. De redactie schijnt zich overvallen te voelen door de 'vernieuwing' die Van Exter en adjunct Van de Griend maandag aankondigden, deels vanwege het definitieve karakter van de maatregelen en het gebrek aan informatie vooraf. Bij Vrij Nederland zijn lichtpuntjes inderdaad nauwelijks nog te ontdekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden