Interview

Geen gepolderde playlists op Pinguin Radio

Het indiewebradiostation Pinguin Radio groeit hard. Morgen houden ze een, al bijna uitverkocht, festival in Paradiso. Wat is hun geheim?

null Beeld
Beeld

Hoe wijdverbreid ze zijn? Laat Bas Barnasconi, mede-initiatiefnemer van het onafhankelijke webradiostation Pinguin Radio een voorbeeldje geven. 'Laatst vertelde een vriend van me dat die in Canada bij een kennis opeens die snater van mij voorbij hoorde komen.' Barnasconi zet zijn radiostem op: 'Het is bijna twaalf uur.' Lachen toch! Helemaal in Canada luisteren ze naar Nederlandse radio.' En dan krijgen ze bij Pinguin ook nog mailtjes uit India, China, Ecuador en Japan van fans die daar naar radio van hier luisteren.

Grootste van Europa

De Pinguins hebben het ver geschopt. Sterker nog, het Nederlandse alternatieve radiostation staat structureel in de top 150 van de Shoutcastlijst van 55 duizend grootste webradiozenders wereldwijd, en is sinds 2013 ook de grootste van Europa.

Dat terwijl het station nog geen vier jaar bestaat. De populariteit is zo groot dat het station morgen in het Amsterdamse Paradiso voor de hele dag een Pinguinfestival heeft georganiseerd, dat al bijna is uitverkocht.

Dat hebben ze bereikt door, volgens hoofdredacteur Wilbert Stuifbergen, de muziek en niets anders dan de muziek centraal te stellen.

Nonstop muziek

Barnasconi: 'We hanteren geen gepolderde playlist zoals andere radiostations. Doordeweeks hoor je bij ons nonstop muziek die wij als freaks goed vinden.'

Wilbert Stuifbergen: 'Waar mensen bij traditionele stations meer naar de dj's luisteren, die dan ook worden weggekocht als ze populair worden, luisteren ze bij ons naar de muziek.'

Barnasconi: 'Ook vanuit de gedachte dat de luisteraar, als die informatie wil hebben, dat op de site kan zien. Daar hoeft een dj niet doorheen te kletsen.'

null Beeld
Beeld

Gat in de markt

Het bleek een gat in de markt. Nadat het populaire radiostation KINK FM in 2011 werd opgeheven, wilde een aantal Kinkmedewerkers een nieuwe alternatieve zender beginnen. Samen met Flip van der Enden, oud-popjournalist, mediaman en docent popgeschiedenis aan het Conservatorium van Amsterdam en later aangevuld met muzieksamensteller Gijs Vervliet, begonnen ze Pinguin Radio. Een gestroomlijnde zendgemachtigde van drie betaalde werknemers en een legertje vrijwilligers. Elke week komen ze bij elkaar en besluiten na veldonderzoek wat voor nieuws op de playlist komt.

Hoe bijzonder is dat? Er bestaan toch tal van internetradiostations die nonstop muziek uitzenden?

Stuifbergen: 'Ja, maar als je zoekt wat daar achter zit, blijken het kale websites. Zenders die een muziekniche bedienen met een playlist die behoorlijk fantasieloos bij elkaar is gegraaid door de computer. Daar zit geen gedachte of liefde achter.'

Bij Pinguin bedienen ze de luisteraar op de site met interviews, recensies en nieuws en laten ze zich erop voor staan dat er van alles, oerklassiek en überhip, achter elkaar voorbijkomt; in elk genre, handgekozen en spannend aan elkaar gekoppeld. Er waait iets etherisch van Bon Iver voorbij gevolgd door een Deftones gitaarmuur waarna The Beatles komen aanschuiven. Ben je een stijlvastere luisteraar? Geen probleem, er zijn naast het reguliere kanaal nog drie genrestreams.

De pinguin-Graadmeter van deze week

1 Best Coast - California Nights

2 Noel Gallagher’s High Flying Birds - Ballad of the Mighty I

3 Courtney Barrett - Pedestrian at Best

4 Balthazar - Then What

5 Angel Olsen - Windows

6 Only Real - Yesterdays

7 Django Django - First Light

8 Florence and the Machine - What Kind Of Man

9 Laura Marling - False Hope

10 Meg Myers - Sorry

Mensenwerk

Mensenwerk is het. En het komt van twee kanten. Suggesties van luisteraars voor nieuwe nummers worden hogelijk gewaardeerd. Op de website wordt met De Graadmeter, de hitlijst, bijgehouden wat de populairste nummers zijn en elk weekend mag een gast als De Stationschef zijn/haar 25 poplievelingetjes wereldkundig maken. Emile Roemer, Bart Chabot en Anneke van Giersbergen van The Gathering gingen voor.

Volgens Barnasconi en Stuifbergen wordt het station mede gemaakt door de luisteraars. Die houden, naast de sponsors, Pinguin in de lucht met de donorknop. Wie wil, kan via de website geld geven.

Barnasconi: 'Nota bene een voorstel van de luisteraars zelf.'

Het is het helemaal-nu-principe van crowdsourcing en crowdfunding dat zijn weg in het radiolandschap heeft gevonden. En hoe. Vorig jaar telde de zender 150 duizend unieke luisteraars. Dat zijn er nu 250 duizend.

Adverteerders

Ook adverteerders weten de zender te vinden. Doen ze bij Pinguin aan zolang de luisteraar in zijn dagelijkse muziekgenieting niet wordt gestoord. Dus alleen op de website.

Stuifbergen: 'En het moet op maat gesneden zijn.'

Barnasconi: 'Amira tampons passen dus wat minder.'

Wel muziekfestivals, concertzalen of platenlabels. Die wellicht ook betalen om hun artiesten gedraaid te krijgen?

Barnasconi: 'Dat principe is achterhaald. Zo werkt het niet bij ons. We krijgen van alles aangeleverd maar draaien alleen wat we goed vinden.'

Stuifbergen: 'Sterker nog, vaak genoeg komen onbekende bandjes door ons bij een platenlabel. Catfish and the Bottlemen werd vorig jaar door ons als eerste opgepikt.'

A&R-managers

Nu zijn het de A&R-managers van de kleine labels die naar Pinguin luisteren om de contractloze krenten uit de pap te vissen.

Het idee van community based radio aangezwengeld door een groepje muziekfreaks met de liefdevolle hulp van netwerk en luisteraar klinkt anno 2015 zo logisch dat je je afvraagt waarom er geen andere stations zijn die hetzelfde pad bewandelen.

Stuifbergen: 'Het is niet zo simpel. We zijn continu aan het struinen op YouTube, Spotify Soundcloud. Muziek ontdekken en delen moet je geweldig vinden. Mensen denken vaak: 'Oh playlistje maken, zo gebeurd.' Je ziet startups die het twee, drie weken volhouden en dan is het over. Je moet echt toegewijd zijn, wil je dit volhouden.'

Morgen vindt in Paradiso (Amsterdam) Pinguinradio's 30x20 Minutenfestival plaats. Dat is uitverkocht. Er zijn nog wel kaarten voor het festival 's avonds: Pinguins in Paradiso.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden