Geen Geluk

Ik begin enigszins achter te lopen in het volgen van het meest recente tv-aanbod, maar laat het in dit geval gerechtvaardigd zijn, want de dinsdagavond laat door de EO uitgezonden documentaire Geluk is daar waar ik niet ben van Rob Hof behoort wat mij betreft tot de mooiste die het...

Wim de Jong

Die hechte en zeer religieuze gemeenschap raakt ontwricht wanneer deinwoners dankzij de perestrojka in de gelegenheid worden gesteld naar deBondsrepubliek te remigreren. Vader Neufeld, patriarch en predikant in hetdorp, ziet over een periode van twaalf jaar bijna al zijn kinderen erheenvertrekken, maar blijft zelf koppig en vol verdriet in Geen Geluk achter,in een wanhopige poging het mennonitische geloof en zijn tradities in deSiberische modder te laten blijven wortelen.

Hof reist al die jaren met zijn camera heen en weer tussen Neodachinoen Neurenberg - waar Neufelds oudste zoon Gerhard zich in 1996 met zijngezin heeft gevestigd - om de dramatische breuk in het gezin en vooral deinnerlijke verscheurdheid van vader invoelbaar te maken. Die maant defilmer een enkele keer zijn pijn niet 'te groot te maken', wat door zijneigen, diep van binnen komende ontboezemingen overigens maar moeilijk lukt.Gezeten boven een brief uit Neurenberg: 'Ze hebben een auto gekocht. Zekunnen naar zee. Ze kunnen naar Frankrijk. Ze kunnen steeds meer. Maarniemand die me ooit schrijft over een goddelijke openbaring. Niemand.'

Tel er de beelden van de toendra en het dorpsleven bij op, alsmede detreurende, Russische accordeonmuziek daaronder, en in amper een uur tijdword je meegezogen in een familie- en dorpstragedie die in de beleving vérafstaat van het inflatoire genre slachtoffer-tv zoals we dat hier intussengewend zijn.

Zaterdag al om 8.45 uur is de herhaling van Geluk is daar waar ik nietben. Vroeg opstaan dan wel de recorder laten meedraaien, want zeker in dezedonkere, melancholieke dagen is het een indrukwekkende kijkervaring.Zakdoek erbij ook, want de stamvader ziet zich uiteindelijk gedwongen zijnland 'waar alle bomen mij kennen' te verlaten en de bus naar het vliegveldin Omsk te pakken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden