Geen enkele omroep wil film Wilders uitzenden

Geen enkele omroep, publiek of commercieel, is bereid de anti-Koranfilm van Geert Wilders uit te zenden. De PVV-leider zou 'irreële eisen' stellen.

De omroepen en programma’s die eerder interesse toonden, geven aan niet meer met de PVV-leider in gesprek te zijn en ook geen pogingen meer te zullen doen de onderhandelingen te heropenen. Ook Wilders zelf zou inmiddels niet meer geloven dat zijn film Fitna de Nederlandse tv haalt.

Huiverig
Het grote struikelblok is de eis van Wilders dat zijn een kwartier durende film integraal wordt uitgezonden, zodat er geen verkeerd beeld geschetst kan worden. ‘Daar zijn we zeer huiverig voor. Dat doen we niet met filmpjes van CDA of VVD, en ook niet met de PVV’, zegt Herman van Gelderen, hoofdredacteur van NCRV’s Netwerk. ‘Nog los van het feit dat we ook erg huiverig zijn voor het aanzetten tot haat of discriminatie.’

Eerder gaven de nieuwsrubrieken al aan de film te willen zien, alvorens te beslissen over integrale uitzending. Volgens hoofdredacteur Carel Kuyl van NOVA wil Wilders de film wel laten zien, maar alleen als de betrokken rubriek vooraf belooft de film ook uit te zenden, mits er geen wettelijke belemmeringen zijn. Wilders wil zo voorkomen dat programma’s met zijn film aan de haal gaan, zonder hem te laten zien.

Kuyl noemt deze eis van Wilders ‘tamelijk bizar’. ‘Dan teken je om blind iets uit te zenden. Dat kan helemaal niet.’ Ook de commerciële zender SBS, die interesse had, zegt niet aan deze voorwaarde te kunnen voldoen. RTL zei eerder al de film niet integraal uit te zenden.

Curieus
Zo ontstaat de curieuze situatie dat de film die Nederland al tijden in zijn greep heeft – en die garant staat voor hoge kijkcijfers – niet te zien zal zijn op de Nederlandse tv. Hoofdredacteur Van Gelderen van Netwerk: ‘Ik ben dol op hoge kijkcijfers, maar niet tot elke prijs. Geert Wilders zal wel zeggen dat niemand zijn film wil laten zien, maar hij stelt gewoon irreële eisen.’

De opstelling van de omroepen bespaart de overheid in elk geval de lastige taak in het buitenland uit te leggen dat de Publieke Omroep iets anders is dan staatstelevisie. Als hij de tv niet haalt, zal Wilders zijn film met een internationale persconferentie lanceren via de website fitnathemovie.com. De PVV-leider denkt daarvoor nog enkele weken nodig te hebben.

Wilders is welkom in het internationaal perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Het Tweede Kamerlid had laten weten de internetpremière van zijn film daar aan te willen kondigen, maar Nieuwspoort reageerde aanvankelijk huiverig. Nadat het bestuur woensdagavond lang over het verzoek had gesproken, liet voorzitter Max van Weezel weten dat de persconferentie door kan gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.