Geen enkele geslaagde scène bij Opschmúk

Opschmùck zit vol met uiteenlopende, absurde scènes, maar helaas is niet één echt geslaagd. Oeloek oogt amateuristisch vergeleken bij hun collega's in dit hoekje van het cabaret.

null Beeld Anne van Zantwijk
Beeld Anne van Zantwijk

Het ziet er best leuk uit hoor, die vier astronautjes die in de openingsscène van OpSchmùck tevoorschijn komen in het donker. De drie mannen en één vrouw van de fysieke cabaretgroep Oeloek hebben door hun creatieve kostuums de grootte van een Oempa Loempa gekregen en bewegen zich gewichtloos over het toneel. Maar een mooi ruimtepak is niet genoeg voor een goede scène: veel verder dan wat heen en weer springen en klooien met de toegangscode van het ruimtestation komen ze niet.

Zo zit Opschmùck vol met uiteenlopende, absurde scènes. Met behulp van een multifunctioneel decor vol luikjes en deurtjes spelen Kevin Jolly, David Meijer, Jantijn Prins en Carlijn van Rij onder meer een dode gitarist met muzikale oprispingen, stuntelende vuilnismannen, een telefoniste van de alarmcentrale die privéproblemen krijgt en een suikerspinnenverkoper op de kermis die zijn snoepgoed in allerlei vormen levert voor een hitsig stelletje.

Het is spijtig te constateren, maar niet één scène is geslaagd. Bovendien gaat het nergens over, wat op zich geen probleem is, zolang de uitvoering perfect is en de humor superieur. Maar Oeloek oogt amateuristisch vergeleken bij hun collega's in dit hoekje van het Nederlands cabaret: voor echt mooie en vindingrijke decors moet je bij het cabaretduo Schudden (De Jong & Van Santen) zijn, en voor technisch perfect uitgevoerde slapstick en zang ben je beter af bij de Ashton Brothers.

Die ene vuilniszak die bij wijze van humor over een deel van het publiek wordt geleegd, is onbedoeld een treffende metafoor voor de voorstelling.

OpSchmùck

Cabaret

Door Oeloek. Regie: Patrick Stoof.
16/1, Goudse Schouwburg Gouda.
Tournee t/m 13/5.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden