Geen angst, het gaat beter dan we denken

De Israëlische schrijver Amos Oz staat op de voorpagina van De Groene Amsterdammer. Lezing van het stuk leert dat de omslag een bespreking aankondigt van een boek dat in september vorig jaar is verschenen....

Van de neef van Ybo Buruma, Ian, valt een stuk te lezen in VrijNederland. Ian Buruma krijgt daar de gelegenheid zijn mening te geven overChina. Het Gele Gevaar is de Gele Economie geworden. Dat is angstwekkend,maar tegelijkertijd willen we graag van de groei profiteren, dus durven wede machthebbers niet aan te spreken op hun democratisch tekort. Bang omeen heel andere reden moet Boris Dittrich zijn. VN verneemt uit hogeD66-kringen dat er aan de poten van zijn leidersstoel wordt gezaagd. Daarentegen kan Harry Mulisch weer rustig gaan zitten. In de administratievan de Jeugdstorm in het Algemeen Rijksarchief is men zijn naam nergenstegengekomen. Nog meer Tweede Wereldoorlog gaat over deGoudstikker-kunstcollectie. Vrijdag maakt staatssecretaris Van der Laanbekend wat ermee gaat gebeuren. Teruggeven aan de erfgenamen, voorspeltLucette ter Borg, die minder voor VN gaat werken, want ze wil aan haartweede roman beginnen.

Geen roman, want echt gebeurd, is het boek dat ex-adjunct-hoofdredacteurvan HP/De Tijd Gerard Mulder heeft geschreven over zijn liefdesleven.Zaterdag stond in Volkskrant Magazine een interview met de man die, na eenrelatie van 18 jaar, verliefd werd op een 22 jaar jongere vrouw. Beideverkeringen liepen spaak. Had Mulder maar eerder deze HP/De Tijd gelezen,want daarin staat hoe je een relatie goed kunt houden. Een reeksdeskundigen geeft een handleiding voor een goed huwelijk. Daar heb je wataan. Veel meer, lijkt het, dan aan de adviezen die de overheid bij hetgroeiende aantal moderne spirituele adviseurs inwint. Dat spiritueeladviseren een groeimarkt is, wordt begrijpelijk als je in Elsevier over dehoeveelheid bestuurders in de non-profitsector leest. Waterschappen,gemeenten, provincies en rijk vormen een spaghettikluwen van vergaderaars.Zoals altijd bevat Elsevier ook prettig nieuws. Dit keer stelt het blad dathet veel beter met de wereld gaat dan de 'moppermaffia' voorspiegelt. Weleven langer, het weer wordt beter, er zijn minder oorlogen, de bossenkomen terug en de wereldhonger neemt af. Voor wie het leven desondanks nietmeevalt, is er de sauna. Lekker niksdoen in je blote kont zonderseksluchtje.

Gijs Zandbergen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden