Geef je over en zeg iets!

Van Corine Koole verscheen onlangs de bundel In bed of op de keukentafel, negentien interviews met vrouwen over hoe zij seks beleven....

‘Het cliché klopt: mannen zijn platter dan vrouwen’

Schrijver Robert Vuijsje (39) brak door met zijn roman Alleen maar nette mensen, over zijn (voor)liefde voor zwarte vrouwen. Hij is gescheiden en heeft een zoontje.

Robert Vuijsje: ‘Een jaar of acht geleden was ik voor mijn werk in Memphis en tijdens de vlucht ernaartoe voelde ik me als een jongetje dat toeleeft naar zijn verjaardag. Wekenlang had ik me verheugd op de ontmoeting met een vrouw die ik had leren kennen. Ik had met haar gesproken, we waren bevriend geraakt, maar verder was er niets gebeurd. ‘Verder’ hing wel al een tijdje in de lucht. ‘Verder’ hing daar eigenlijk al heel lang, bijna een jaar, want als je elk aan de andere kant van de wereld woont, is het lastig afspreken. Gelukkig bokste Mike Tyson en kon ik daarheen voor een reportage.

De eerste keer seks met iemand is de ultieme verrassing. Ik was benieuwd hoe ze zou voelen, hoe ze eruit zou zien, hoe ze zou reageren op mijn aanrakingen, wat ze zelf zou doen. Iedere vrouw is anders, iedere vrouw beweegt zich anders, heeft een favoriete positie. De eerste keer is uniek. Alle tweede en derde en vierde keren halen het niet bij de eerste keer. Een cadeau dat eenmaal is uitgepakt kan nog steeds mooi en aantrekkelijk zijn, maar de verrassing is eraf.

We hadden afgesproken dat ze me na haar werk zou opzoeken in mijn hotel. Ik was vooral nieuwsgierig. Dat was het overheersende gevoel. Natuurlijk was er ook opwinding, maar zenuwachtig, bang dat het na een jaar fantaseren alsnog tegen zou vallen, dat er iets mis zou gaan, dat we niet bij elkaar pasten, was ik niet. Nerveus voor seks ben ik nooit. Niet dat ik baad in zelfvertrouwen, ik ga er eenvoudig van uit dat een vrouw die op zoek is naar de ideale, mooie man toch al niet bij mij terechtkomt. Wie voor mij kiest, doet dat omdat ze me aardig vindt. Niet omdat ze op zoek is naar een lekker ding. Dan maken een paar verkeerd gekozen witte sportsokken en wat vet rond de heupen ook niet meer uit. Daarbij: als je elkaar kent, vertrouwd bent met elkaar, kan het nooit tegenvallen.

Ze kwam binnen. Ze zag er prachtig uit, ze had veel aandacht besteed aan haar ogen, herinner ik me – ik zal de details van die avond nooit vergeten. Toch was ik niet verliefd. Zij ook niet. Ik weet ook wel dat de combinatie van seks en verliefdheid echt is hoe liefde bedoeld is, maar daarop kun je niet altijd wachten. Er gaan jaren voorbij dat ik niet verliefd word. We waren gesteld op elkaar, dat is wel een voorwaarde. We begonnen te zoenen. Ze was donkerbruin, mooi rond, voluptueus. De voorstelling die ik me van haar had gemaakt, kwam overeen met de werkelijkheid. Ik heb een getraind oog.

Slanke vrouwen vind ik niet aantrekkelijk – ik geloof trouwens dat vrouwen sowieso het belang dat mannen hechten aan een smalle taille en een platte buik behoorlijk overschatten. Ik val op mollig en rond, maar ook mannen die op dunne vrouwen vallen, schrik je niet af met wat vet op de heupen en ik heb sterk het idee dat vrouwen alleen voor elkáár slank willen zijn, maar dit terzijde. Het werd een mooie avond in Memphis: vrolijk en vooral bijzonder gretig.

Vergeef me mijn lompheid, ik heb niks tegen strelen maar ik vind een lang voorspel zoiets als om half tien ’s avonds eten. Je hebt honger en tegen de tijd dat het eten eindelijk dampend op tafel staat, heb je geen trek meer. Ja, het cliché klopt: mannen zijn platter dan vrouwen. Ze zijn meer op een orgasme gericht, ook dat is waar, al is het maar omdat een mannelijk orgasme makkelijker te bereiken is dan een vrouwelijk. Maar alle wetten kennen uitzonderingen en ik geloof dat deze keer in Memphis niet in een orgasme geëindigd is. Je hebt nu eenmaal voetballers die erop gericht zijn doelpunten te maken, terwijl andere liever eindeloos blijven pingelen omdat ze de bal niet kwijt willen.

Ik heb niet dezelfde gevoeligheden als vrouwen, maar wel gevoeligheden. Seks vind ik alleen maar leuk met iemand die ik ken. Ik heb nog nooit een one night stand gehad en ik zou nooit naar de hoeren gaan. Het idee dat ik met een wildvreemde die er geen lol in heeft, seks zou hebben, vind ik weerzinwekkend.

Dan moet me nog één ding van het hart: vrouwen weten erg weinig van het mannenlijf. Je hebt er die hun tanden gebruiken bij de fellatio. Onbegrijpelijk. En bij een hand job is het juiste ritme en de juiste druk van het grootste belang, maar hoe vrij jonge vrouwen ook zijn, ik ben er nog nooit een tegengekomen die deze kunst verstaat.’

‘Goeie seks bestaat bij de gratie van het misverstand’

Acteur Peter Blok (49) is sinds de toneelschool samen met zijn vrouw, schrijfster Maria Goos (54). Ze hebben twee dochters van 22 en 17.

Peter Blok: ‘De vrouw in In bed of op de keukentafel die zich druk maakt over de man die meteen zijn hand in haar kruis legt: natuurlijk, ze heeft gelijk, zo hoort het niet, maar als die man vaker zijn seksuele behoefte kon bevredigen, was het waarschijnlijk nooit zo ver gekomen.

Wat bijna geen vrouw snapt, is de ontregelende kracht van testosteron. Vrouwen hebben een lichaam dat best een paar maanden zonder seks kan, maar zaad moet op zijn minst eens in de drie dagen ververst worden. Ik gun iedere vrouw één dag in hun leven de hormonen van een man en ik weet zeker dat hen dat een stuk vergevingsgezinder zou maken.

Ik houd hier geen pleidooi voor de horkerige man, integendeel, ik ben een groot voorstander van tederheid en mag graag een potje strelen. Maar wel zou ik graag vrouwen de ogen willen openen. Ze op het hart willen drukken de verschillen niet te bestrijden. Geniet ervan. Dat kan ook. Doe er je voordeel mee. Het feit dat mannen gedreven worden door hun hormonen ontslaat ze niet van hun verantwoordelijkheden maar het zegt niks over hun toewijding, het zegt niks over hun karakter, zelfs niet over hun uiteindelijke trouw. Ik zou nog een stap verder willen gaan. Ik ben ervan overtuigd dat goeie seks bestaat bij de gratie van het misverstand. Juist omdat je te maken hebt met iemand die in wezen een mysterie blijft, is seks opwindend en spannend en mooi. Anders wordt het voorspelbaar, en wie zit daar nou op te wachten? We moeten de verschillen leren aanvaarden, anders zal het onbegrip altijd schrijnend blijven. Als je niet inziet dat ongelijksoortigheid juist intrigerend is, kan je ook geen handreiking doen.

Vooral tot zijn 20ste is er bij de man geen houden aan. Net op het moment dat meisjes rond hun 16de hun hoofd voorzichtig naar buiten steken in de hoop op echte liefde, krijgen ze te maken met louter hengstige jongens die al een erectie voelen opkomen wanneer ze een blote borst op televisie zien.

En later wordt het niet veel beter. Tot ver na hun 40ste blijven mannen... euh, ja, mannen. Als ik nu hier in dit etablissement naar de wc ga en achter de deur een vrouw tref die zich aan me opdringt, een mooie vrouw die mij de kleren van het lichaam rukt, dan wint mijn lust het zeker van mijn fatsoen. Sterker, als ik eerlijk ben fantaseer ik weleens over dergelijke verkrachtingen. Maar een vrouw die naar de wc gaat en daar een man vindt die haar betast, trapt van zich af en haalt de politie erbij.

Overigens betekent dat niet dat ik de toekomst somber zie, maar ik weet zeker dat het zou helpen als vrouwen de behoefte om mannen te veranderen wat vaker onderdrukken. Als je iemand voor 80 procent leuk vindt, probeer hem dan niet voor 81 procent leuk te maken.

Overgave is een sleutelwoord. In de liefde, maar zeker ook bij seks. Als je je overgeeft, geef je de ander de kans voor je te zorgen. Dat zorgen, de gewaarwording dat de ander je beschermt, ook al denk je niks, ben je niks, kan je niks, is de essentie van goeie seks. Want welbeschouwd is seks niets dan een voorspelbaar traject. Het ene moment heb je je kleren aan en het volgende moment heb je ze uit. Je raakt elkaar aan, je zoent. Maar wat er dán gebeurt, is elke keer anders, ook als je zoals ik meer dan dertig jaar met dezelfde vrouw bent. Soms gebeurt het dat een vrijpartij doordrenkt raakt van liefde en er plotseling geen tijd meer bestaat. Die vrouw in het boek die voor het eerst met een vrouw vrijt, stapt een wereld in waar ze nog nooit is geweest. Zo voelt vrijen met liefde. Waarmee ik overigens niets ten nadele van het vluggertje gezegd wil hebben. Integendeel. De ene keer heb je zin in zes gangen en de volgende keer in een frietje, of ben ik nu al te banaal?

Wat mijn huwelijk betreft: ik denk dat het ons helpt dat Maria een beetje mannelijk is en ik wat vrouwelijk, waardoor er niet telkens enorme verschillen overbrugd hoeven worden. Ik herinner me hoe ik haar dertig jaar geleden opzocht. We hadden een paar keer gezoend en ik wilde weten wat ik kon verwachten. Ik zei: ‘Ik moet met je praten.’ Ze nam me mee naar het café. Toen ik haar uitlegde wat er aan de hand was, stond ze op, deed een paar passen achteruit naar de kwartjestelefoon, belde naar haar eigen huis en zei dat iedereen haar kamer uitmoest. ‘Kom’, zei ze, ‘we gaan. Dat waar jij het over wilt hebben bespreek je niet in een café.’ Ha, toen had ze mij helemaal. Bij iemand die zo veel daadkracht paart aan empathie, ben je veilig.’

‘Vrouwen zijn nieuwsgierig naar mails en sms'jes, maar willen niet elke plooi van mijn lichaam leren kennen’

Schrijver Hafid Bouazza (39) werd geboren in Marokko en groeide op in Arkel in Nederland. Hij is single en heeft twee kinderen uit eerdere relaties.

Hafid Bouazza: ‘Je hoort vrouwen klagen dat mannen niet weten waar hun clitoris zit. Maar vertel het me dan! Wijs haar aan. Vrouwen praten de hele dag met mannen maar tijdens de seks houden ze hun lippen op elkaar. Alle misverstanden tussen mannen en vrouwen zijn terug te voeren op gebrekkige communicatie. Ik ben nieuwsgierig, ik wil weten. Ik wil weten hoe haar lichaam in elkaar steekt, want het is anders dan de lichamen van de vrouwen voor haar. Zeg me wanneer ik moet versnellen, wanneer ik harder moet, hoger of lager, anders, ik wil je leren kennen. Praten tijdens seks is intiem – Shit. Me and my big mouth, ik heb het natuurlijk niet over een gebiedend uitgesproken waslijst. Ik heb het over het afwezig mompelen, het fluisterend uitspreken van een gewenste richting.

Overgave is wat mannen van vrouwen willen. Ik ben uit op authentieke overgave. Overgave is de afwezigheid van onzekerheid. Bij overgave laat je je leiden. Een vrouw die zich overgeeft zegt: ‘Doe met me wat je wilt.’ Een vrouw die zich overgeeft is vrij. Niet willoos, geen slachtoffer, want ook ik geef me over, wij zijn samen vrij. Echte, goeie seks is extase. Goeie seks is een vorm van uit jezelf treden. Het bewijs dat ziel en lichaam één zijn. Je hebt geen idee hoe prachtig het is om als man een vrouw in opperste concentratie volslagen onbegrijpelijke zinnen te horen uitspreken. Hoe het is om haar te horen lachen wanneer ze je naakt vertelt hoe je je vinger moet bewegen.

Ik heb een vrouw gekend die als vanzelf alle zinnen die ik begon, afmaakte. Dat is zeldzaam. De meeste vrouwen zijn onzeker en laten zich niet kennen in hun kwetsbaarste momenten. Wanneer je na het dichte bos van etentjes en bioscoopjes eindelijk de laar, de open plek, bereikt, blijkt dat het ontzettend moeilijk is om een ander lief te hebben. Bij het opgroeien leer je je zwakke plekken te beschermen en je weet nooit of ineens je schild wordt ingeslagen. Vrouwen lijken niet te willen weten hoe een man in elkaar zit. Het ontbreekt hen niet alleen aan kennis, maar zelfs aan nieuwsgierigheid. Ze zijn nieuwsgierig naar mails en sms'jes, maar willen niet elke plooi van mijn lichaam leren kennen. Ik wil door een vrouw worden begeerd. Ik wil door haar worden verrast – ik ben nog nooit verrast.

Ik snap het wel. Voor een goed seksleven moet een vrouw eerst haar eigen lichaam kennen, en daar gaat het al mis. Vrouwen zijn te gevoelig voor modetrends. Scheert één haar landingsbaan, volgen ze allemaal. Ze denken dat ze zo aantrekkelijker worden. Ze weten niet dat schaamhaar een functie heeft, dat het bacteriën onschadelijk maakt, dat vrouwen veel lekkerder ruiken met dan zonder haar. En ook al was dat allemaal niet waar, waarom beslissen vrouwen niet gewoon voor zichzelf? Een vrouw met een kale kut kan haast geen goede minnares zijn. Hoe kun je creativiteit, oprechte nieuwsgierigheid verwachten van iemand die haar geslachtsdeel degradeert tot een modeaccessoire?

Als vrouwen zouden beseffen dat het vrouwelijke orgasme op dezelfde manier plaatsvindt als het mannelijke orgasme, zouden ze veel minder ongelukkig zijn in de slaapkamer, heeft Kinsey, de seksuoloog van de jaren vijftig eens beweerd. Ik denk dat hij gelijk heeft. Vrouwen hebben in principe geen andere behoeften dan mannen. Dat blijkt ook uit het boek. Ze willen niet alleen knuffelen, ze willen echte seks. Ook mannen willen orgasmen. En intimiteit. Alsof ik taal naar seks waarom ik moet vragen.

Een paar jaar geleden, na afloop van een boekenbal, kwam er een vrouw naar me toe. Ze zei: ‘Hafid, je kent me niet, maar je staat in mijn topdrie van begeerlijke mannen en je bent gestegen van de derde naar de eerste plaats. Ik wil met je naar bed.’ Ik was verbaasd en gevleid. Ik vroeg: ‘Wat doet jou denken dat ik ook met jou naar bed wil?’ Het is niks geworden. Geen wonder. Wat betreft behoefte aan intimiteit is er helemaal geen kloof tussen mannen en vrouwen. Mijn diepste wens is een vrouw te ontmoeten met wie ik in vrijheid de rest van mijn leven kan delen.

Er gaat niks boven een snelle blik, daardoor getroffen worden. Er is iets essentieels typisch vrouwelijks dat mij intens kan raken en waarvan ik tot nu toe slechts brokstukken, fragmenten heb gezien. Het allermooiste vind ik een beweging, een gebaar dat niet bedoeld is opgemerkt te worden. In 2003 werd ik door Daphne Bunskoek geïnterviewd. Ik zag de bovenkant van haar iris, de waanzin in haar ogen. Haar omhoog gekrulde mondhoeken boden een blik op haar slagtanden en ik stelde me voor hoe ze eruit zou zien als ze boos is. Jaren later zag ik haar dansen tijdens de Gay Pride. Wat kan zij lachen, echte vreugde. Ja, op Daphne zou ik verliefd kunnen worden. Háár lach, en de handen van Dieuwertje Blok. Seks is nooit puur fysiek. Seks zonder consequenties is porno en mannen die anders beweren, snoeven.’

Corine Koole. In bed of op de keukentafel. Uitgeverij Balans, 14,95 euro. De gelijknamige theatervoorstelling is nog te zien op 13 december 16.30 uur, in Theater Bellevue, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden