Gedenksteen Hermans onthuld bij De Harmonie

Ooit had Henk Hofland de euvele moed Harry Mulisch mee te nemen naar Haren. Voor een bezoekje aan W.F. Hermans....

De journalist Hofland onthulde deze anekdote (uit de periode dat hij en Hermans redacteur waren van het literaire tijdschrift Podium) zaterdagavond in Leeuwarden voor een gehoor van een kleine tweehonderd mensen. Die waren naar het symposium 'Eerst de maan, nooit de zon' over het werk van Hermans gekomen.

En natuurlijk om de onthulling bij te wonen van wat net niet een monument, maar wel een gedenksteen voor Hermans is geworden. De steen ligt in de stoep voor schouwburg De Harmonie en is opgenomen in de poëzieroute van de stad .

De steen bevat het gedicht 'Doodlopende Straat', oorspronkelijk uit de bundel Horror Coeli (1946), in 1968 opgenomen in Overgebleven gedichten: 'Kinderen kwijlen in goten/ Door open deuren/ - de straat is nauw -/ komen geuren gevloden/ van huis in huis./ De zon schijnt grauw./ De stenen steken./ In de oren angstwekkend wespengedruis./ En boven een muur van gedeukt karton/ Een kleine toren, het venster open./ Daarvoor, dwars, een touw waaraan sokken drogen:/ Een wollen, muziekloos carillon.'

Met het onthullen van de steen door twee van Hermans' oudste vrienden, Hofland en de filosoof Lolle Nauta, is de rivaliteit tussen Groningen en Leeuwarden voorlopig in het voordeel van de laatste stad beslecht.

Eerst zou er op voorspraak van de Friese, in Groningen werkzame historicus Yme Kuiper een beeld van Hermans komen in de Martinistad. Toen dat op verzet stuitte bij de familie van de schrijver, die een moeizame verhouding had met de stad waar hij ooit aan de universiteit doceerde die hem inspireerde tot Onder Professoren, waren enkele Friese aficionado's van Hermans er als de kippen bij. Maar de animo bleek in Leeuwarden, waar Hermans in 1994 (in De Harmonie) zijn laatste publieke optreden in Nederland gaf, toch niet groot genoeg voor een heus monument.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.