Review

Gebundelde columns stellen meestal teleur - die van Erdogan niet

'Er zijn momenten dat de werkelijkheid echt lijkt', schrijft de Turkse Asli Erdogan in haar verslag van de mislukte militaire coup in Turkije. Een terloops, maar toch ontregelend zinnetje. Die zomernacht van 2016 brengt de geëngageerde schrijver op straat door. Het leidt tot poëtische impressies.

Beeld de Volkskrant

Ze ontmoet een straathond 'zo groot als een grizzlybeer', die enige uren haar metgezel wordt. Totdat ze haastig uit elkaar gaan, 'als twee verslagen strijders die geen troost vinden in het overleven'.

Die poëtische blik tilt de columns en andere stukken van Erdogan (geen familie) die eerder veschenen in de linkse krant Özgür Gündem en nu zijn gebundeld in Zelfs de stilte is niet meer van mij, uit boven de beperkingen van dit genre. Gebundelde columns stellen meestal teleur, omdat ze naar een niet meer relevante actualiteit verwijzen. Bij Erdogan wordt dat bezwaar opgeheven door de eenheid in thematiek en stijl. Iedere lichtheid ontbreekt, de dood ligt in elke regel op de loer. Af en toe helt ze over naar pathetiek. Haar kijk op het bestaan is, zei ze onlangs in NRC Handelsblad, 'donker, pessimistisch en doortrokken van eenzaamheid'. Haar levenstaak: opkomen voor onderdrukten, variërend van Koerden, Armenen tot de 'zwarten' in Turkije. Daarbij horen nu ook de slachtoffers van de zuiveringen na de coup.

Tot die groep behoort de 50-jarige auteur zelf. Zij werd vorig jaar augustus van haar bed gelicht - de autoriteiten verwijten haar 'propaganda voor een terroristische organisatie' (de Koerdische PKK) vanwege haar rol bij een Koerdische krant. Een levenslange gevangenisstraf hangt haar boven het hoofd. Of de fragiele Erdogan dat overleeft, staat te bezien. Een originele stem dreigt te worden gesmoord.

Non-fictie
Asli Erdogan
Zelfs de stilte is niet meer van mij
Uit het Turks vertaald door Hamide Dogan.
De Geus; 144 pagina's; euro 17,99.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.