GEACHTE REDACTIE

Zelden heb ik zo'n onzin gelezen als de discussie over de integriteit van journalisten die parlementair gaan worden. Die a.s....

Integer

Ik heb bijvoorbeeld Jeroen Trommelen van de Volkskrant nog nooit zonder vooringenomenheid over de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) zien schrijven. Daar heeft hij geen partij voor nodig, hij heeft al partij gekozen tegen de IND.

Op zich is het niet erg en zelfs logisch dat je een eigen visie hebt. Zolang een journalist zijn eigen belang of partijbelang maar niet teveel in zijn stukjes laat doorklinken, mogen ze wat mij betreft best blijven schrijven.

LEIDENFrank Schroer

Klagende bende

In rap tempo wordt de legitimiteit van onze klachten over de geluidshinder van Schiphol ontkracht. Ik heb het vermoeden dat wij tot de bende van 436 horen, want wij klagen zo'n tien tot vijftien keer per maand. De Commissie Geluidshinder Schiphol vindt ons maar kinderachtig, want door ons 'verliest de klachtenregistratie haar waarde als barometer voor de geluidshinder'. En: 'klagers storen zich ook veel vaker ernstig aan de hinder dan niet klagers'.

Ons huis in Uithoorn is volgens de kaartjes geheel gevrijwaard van overvliegende vliegtuigen, dus wat zeuren we nou? We vliegen alleen nooit, anders zouden we al helemaal geen recht van spreken hebben, want 'de helft van het aantal klagers over geluidshinder van Schiphol gaat zelf ook regelmatig met het vliegtuig op reis.'

Wij hebben in ieder geval de boodschap begrepen: niet meer klagen. Het heeft geen enkele zin.

UITHOORN F. B. (naam bekend bij de redactie)

Lawaai

De Volkskrant van 5 december meldt dat mensen die last hebben van vliegtuiglawaai van vliegtuigbouwer Boeing niets te verwachten hebben. Bestuursvoorzitter Phil Condit van Boeing stelde dat het nog stiller maken van vliegtuigen niet haalbaar zou zijn, en dat moderne vliegtuigen al zo weinig lawaai maken dat het probleem zichzelf oplost doordat oude vliegtuigen worden vervangen door nieuwe. Niettemin is bekend dat het Amerikaanse onderzoeksinstituut NASA tweehonderd miljoen dollar investeert in een onderzoeksprogramma dat ertoe moet leiden dat vliegtuigen die na het jaar 2000 worden ontworpen circa 10 dB stiller zijn dan de huidige generatie.

In dit programma is Boeing een belangrijke deelnemer. De dreiging van een Amerikaanse voorsprong op het gebied van de technologie van stille vliegtuigen heeft de Europese Commissie ertoe gebracht de Europese vliegtuig- en motorindustrie in de komende jaren te ondersteunen met enkele tientallen miljoenen guldens voor onderzoek op dit gebied. Op termijn lijken stillere vliegtuigen dan ook wel degelijk mogelijk.

AMSTERDAMDr. H. H. Brouwer

A-sociaal

Er is weer eens bewezen hoe kortzichtig profvoetballers kunnen zijn. ('Ronald de Boer maakt zich boos op premier Kok', de Volkskrant 8 december). Laat die Ronald maar meteen naar het buitenland vertrekken want van zulke mensen is onze samenleving - die buiten het voetbal, want die is er ook nog meneer de Boer - niet gediend. Het wordt eens te meer pijnlijk duidelijk dat het hebben van een hart voor je club slechts terug te vinden is op de bankrekening van de heren de Boer. En dan Frank. Het is toch om te huilen dat zo iemand het hebben van een Mercedes als maatstaf voor een land hanteert.

Ik hoop dat de heren De Boer ook op de hoogte zijn van het verschil in sociale zekerheid tussen Nederland en Italië en ik neem aan dat zij op de hoogte zijn van het feit dat hun belastinggeld over het algemeen nuttig wordt besteed. En Ronald maak je geen zorgen over je familie hoor, dankzij het feit dat de belasting in Nederland relatief hoog is, zullen zij net als vele anderen in geval van nood worden bijgestaan door de staat.

Als laatste wil ik nog even dit kwijt: als er in Nederland mensen zouden zijn die in aanmerking komen voor belastingverlaging dan zouden dit zeker de voetballers niet zijn. Zeg nou zelf, je geld met je hobby verdienen is toch relatief makkelijk verdiend.

ELSTJap Jongedijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden