GEACHTE REDACTIE

Als bijna afgestudeerd maatschappelijk werker ben ik op zoek naar een baan. Mijn leeftijd (41) en geslacht (v) werken daarbij in mijn nadeel....

Echte mannen

OUDENBOSCH H. van Zon

Koppelingswet

Als Iraanse asielzoeker leef ik 42 maanden in een procedure tussen hoop en wanhoop. Het is mijn toekomst waar anderen over besluiten. Een deel van mijn toekomst heb ik zelf steeds in handen weten te houden: mijn opleiding, mijn beroepsperspectief. Mijn energie heb ik gestoken in het leren van de taal en een voorbereiding op het in Nederland oppakken van een studie die ik door mijn vlucht heb moeten afbreken. In mijn land heb ik zestien jaar onderwijs gevolgd, waarvan 4,5 jaar universitair. Ik heb me niet laten ontmoedigen door gebrek aan geld. Ik kom namelijk niet in aanmerking voor studiefinanciering en het UAF accepteerde me niet omdat de afloop van mijn procedure onduidelijk is. Ik ben bereid zelf te betalen voor mijn studie met hulp van particulieren. Ook dit is me niet gegund. Door de nieuwe koppelingswet is het onmogelijk me in te schrijven bij het wetenschappelijk onderwijs, omdat ik niet in het bezit ben van een verblijfstitel. Zo wordt mijn toekomst gemarginaliseerd.

DE LIER A.R. Bakhshaei

Foutje

Op de voorpagina stond een beginnersfout die ik in het plaatselijk huis-aan-huisblad kan verwachten, maar niet in een kwaliteitskrant (de Volkskrant, 5 juni). Weliswaar zegt de helft van de Nederlanders 'een riem onder het hart steken' in plaats van andersom, maar dat is nog geen reden om een dergelijke uitglijder in druk terug te zien.

EDE Jan Eleveld

Afvalligen

Het komt mij voor dat uit onwetendheid veel commotie is ontstaan omtrent 'het huwelijk'. De r.k. kerk verstaat onder oecumene de terugkeer van de afvalligen (= protestanten) naar de r.k. kerk onder het primaat van de paus.

Als zo'n oecumenisch huwelijk mede wordt ingezegend door een priester, is het volgens het r.k. kerkelijk wetboek een r.k. huwelijk. De r.k. echtgeno(o)t(e) dient de kinderen, geboren uit deze verbintenis, een r.k. opvoeding te geven.

SOESTERBERG W.H. van Meurs

Engels

Als een Engelse die al een jaar of zes in Nederland woont, heb ik met plezier de Nederlandse keuken uitgeprobeerd; erwtensoep, stamppot, pannekoeken etcetera, daarbij echter bewust de geneugten van een kroket uit de muur vermijdend. Je zou toch denken dat Jacomijn de Raad (de Volkskeuken, 9 juni) beter zou moeten weten dan Delia Smith's inspiratie 'goddank' cosmopolitisch te noemen en dus daarmee het aloude vooroordeel van de slechte Engelse keuken weer eens nieuw leven in te blazen.

Iedere Nederlandse bezoeker aan Engeland deze zomer, zou die eens thuis moeten laten (samen met de stukgekookte sperciebonen en bloemige aardappelen) en de enorme variëteit aan heerlijke gerechten en lokale (echte) bieren in pubs and restaurants in het hele land proberen; of die nu gebaseerd zijn op authentiek Engelse, Indische, Chinese, Mediterrane of Amerikaanse inspiratie!

HEEZE Karin Harvey

Klavarskribo

Jammer dat Roland de Beer in zijn artikel over het Holland Festival (de Volkskrant, 5 juni) het muziekschrift Klavarskribo (en niet Klavar Scribo) in de sfeer brengt van de muziekschool van de sigarenboer, van de simpele ziel met beperkte muziekinteresse.

Klavarskribo heeft slechts één pretentie: een alternatief vormen voor allen die graag een (toets)instrument bespelen, maar dan met behulp van een notenschrift dat muziek lezen even eenvoudig maakt als het lezen van deze krant.

Overigens: noten lezen heeft niets te maken met muzikaal zijn. Dat Klavarskribo, tegenwoordig kortweg Klavar, ondanks tegenwerking of doodzwijgen van de officiële muziekwereld inclusief conservatoria en muziekscholen, niet alleen al zo'n zeventig jaar bestaat, maar ook door vele tienduizenden wordt gebruikt, bewijst het bestaansrecht van deze notatie. Dat vrijwel het gehele piano-oeuvre van Brahms, Chopin, Liszt en Mozart en dito voor orgel van onder anderen Bach in klavar verkrijgbaar is én verkocht wordt, bewijst dat de muzikale horizon van de klavargebruiker verder ligt dan de Radetzkymars of Für Elise.

TILBURG

Fons Boomen

Ridder

Onder de kop 'Wij hebben geen lintje meer voor Mandel' (de Volkskrant, 12 juni) staat dat het ridderschap in de Orde van de Nederlandse Leeuw 'de laagste is die Nederland te vergeven heeft'. Dit is niet juist.

Het ridderschap in de Orde van de Nederlandse Leeuw is de hoogste onderscheiding die kan worden uitgereikt. De Orde kent drie graden die alle hoger zijn dan de zes graden van de Orde van Oranje Nassau, waarvan het lidmaatschap en gewoon 'ridderschap' de laagste zijn. Een 'eenvoudige ridder' in de Orde van de Nederlandse Leeuw overtreft dus een Ridder Grootkruis van Oranje Nassau (met oranje sjerp om en een gouden plak op de borst).

De Nederlandse Leeuw is dus de meest prestigieuze onderscheiding, die tot voor de wijziging van het decoratiestelsel ook ten deel viel aan buitenlandse staatshoofden, en die dit jaar bij de lintjesregen slechts 24 maal werd verleend.

NIEUWKOOP Hans van Oordt

Gietijzer

Onder de foto bij het stuk 'Oxford in Utrecht (de Voorkant, 3 juni) staat 'Het gietijzeren hek van de Kromhoutkazerne'. Maar er zit geen gram gietijzer aan dit hek; het bestaat uit profielen, strip plus smeed- en laswerk.

Ik ken dit hek bijzonder goed: ik heb in de Kromhoutkazerne mijn recruten-, voortgezette en reserve-officiersopleiding gehad, heb onder dit hek op wacht gestaan, ben er wachtcommandant en officier van piket geweest.

PURMEREND Roelof de Laat

Duister

Naar aanleiding van het artikel 'Stille Bedevaart' (Traject, 30 mei) het volgende: de Duitse strijdkrachten heten al sinds jaar en dag Bundeswehr. De benaming Wehrmacht hoort bij het duistere verleden.

GRONINGEN Hans Veenkamp

Duitsland

Mijn complimenten voor de column van Rebecca Maart over haar Duitslandreis (Dag in Dag uit, 8 juni). Vooral haar gevoelens bij het bezoek aan het concentratiekamp Sachsenhausen weet zij heel ontroerend te beschrijven.

ZEIST Joke Smulders-Peek

N.B.: Uit dit overzicht is op verzoek van de afzender een ingezonden brief verwijderd in juli 2017.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden