Geachte redactie

Interessant verhaal van Peter de Waard over de overleden oud-hoofdredacteur van Elsevier, Johan van den Bossche, maar voor wat Elsevier betreft klopt het niet helemaal....

Het was niet begin jaren tachtig dat Elseviertopman Pierre Vinken besloot magazine en weekblad in elkaar te schuiven, maar in de tweede helft van de jaren tachtig. Ook klopt het niet dat Van den Bossche onder hoofdredacteur André Spoor zijn adjunct werd en hem zou gaan opvolgen. Ik werd onder Spoor zijn adjunct en ik zou hem opvolgen. Ook klopt het niet dat Van den Bossche een cultuuromslag bij het blad wist te bewerkstelligen en het magazine grondig vernieuwde.

De werkelijkheid is dat André Spoor in 1985 de opdracht van Vinken had gekregen een cultuuromslag te realiseren door het blad radicaal op de schop te nemen. Wij hebben dat in 1986 en 1987 gedaan door de redactie te saneren en nieuwe mensen aan te trekken, het blad te restylen en de formule bij te stellen.

Toen Spoor in de tweede helft van 1987 een hartinfarct kreeg en als hoofdredacteur opstapte, en ik begin 1988 naar Het Parool vertrok, besloot de uitgever Johan van den Bossche bij gebrek aan beter, als een soort tussenpaus, te benoemen. Na een eindeloze reeks van conflicten en affaires moest hij vijf jaar later het veld ruimen en kon Hendrik-Jan Schoo gaan puinruimen.

In de biografie van Paul Frentrop over Vinken, Tegen het idealisme, staat het allemaal precies beschreven.

Flamboyant
Ik las in de rubriek ‘het Eeuwige Leven’ het in memoriam over journalist Johan van den Bossche. Peter de Waard schreef dat Van den Bossche in 1980 bij Elseviers Weekblad ging werken, maar dat is eerder geweest. Ik ben ongeveer van december 1974 tot december 1975 redactiesecretaresse bij Elseviers Weekblad geweest.

Johan van den Bossche was toen al adjunct-hoofdredacteur. Ik herinner hem inderdaad als een flamboyante man, levensgenieter en het ‘linkse’ geweten van Elseviers Weekblad, in voortdurende competitie met het rechtse magazine onder Ferry Hoogendijk.

Dat hij uiteindelijk voor levensbeëindiging heeft gekozen, geeft aan wat voor een sterke wil hij had.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden