Gardisten bewaken moeilijke kunst Stedelijk

Commotie onder de suppoosten van het Stedelijk Museum in Amsterdam. In zaal 2.21A, waar Mondriaans Compositie met twee lijnen hangt, en andere abstracte kunst, lopen twee verdachte figuren, in donkerblauwe uniformen, politiepet op....

Van onze medewerker

Eric Arends

AMSTERDAM

Walkietalkie-overleg tussen twee vrouwelijke suppoosten. Gevaarlijk zien de jongemannen er niet uit, maar leek de man die een week geleden Barnett Newmans Cathedra aan repen sneed dan zo agressief? Kan in feite niet iederéén plotseling een stanleymes uit zijn broekzak toveren?

Via de telefoon in een kastje in de muur wordt een mannelijke collega te hulp geroepen. 'Waarmee kan ik u van dienst zijn?', vraagt hij. Met niks, de heren zijn tevreden zo. Als het hoofd beveiliging erbij komt, wordt duidelijk wie de twee zijn: 'Gardisten'. Leden van De Garde - kunstwacht.

Sinds vorige week opnieuw is bewezen dat sommige mensen 'helemaal doordraaien' van abstracte kunst, werpen de jonge kunstenaars Chris Bajema en Fedde Hoekstra zich op als 'beschermers van potentieel bedreigde kunstwerken'.

In het Stedelijk Museum traceerden ze enkele 'risicozalen', zalen met 'moeilijk' werk van onder anderen Mondriaan en Malevitsj. Aan de hand van het boek Moderne kunst zien en begrijpen, geven ze bezoekers die bij zoveel abstractie de kluts dreigen kwijt te raken tekst en uitleg.

De actie is ludiek, ja, maar Bajema en Hoekstra vinden wel degelijk dat veel mensen goede achtergrondinformatie over abstracte kunst moeten ontberen. Dan kunnen er ten onrechte gekke dingen gebeuren en daarom moeten hij en Hoekstra soms 'sociaal corrigeren'.

Van Jacqueline Hagman van het museum mogen ze daarom gerust hun werk blijven doen. Als ze de bezoekers maar niet lastig vallen. Ze is inmiddels gewend aan dit soort acties, zegt ze. Na de jongste aanslag kreeg het museum naast vele brieven en faxen en de bloem voor het 'overleden' schilderij ook een nieuwe Cathedra aangeboden van twee Rietveld-studenten. Iemand anders maakte voor directeur Fuchs een Cathedra-gedicht met muziekcompositie. 'Dat geeft hoop', zegt Hagman. 'Het laat iets zien van de betrokkenheid en de liefde voor de kunst.'

Zondag staat De Garde voorlopig voor het laatst op wacht in het Stedelijk. Bajema en Hoekstra moeten hun gehuurde uniformen maandag weer terugbrengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden