Recensie

Gardens Speak krachtig en mooi vormgegeven eerbetoon

Met een interactieve geluidsinstallatie heeft El Khoury slachtoffers van Assad hun stem terug: een krachtig eerbetoon. Bezoekers gaan met zaklantaarn en voorzien van informatie op zoek naar een graf.

Karin Veraart
null Beeld Jesse-Hunniford
Beeld Jesse-Hunniford

Hassan Hassan is een 27-jarige Palestijnse vluchteling, opgegroeid in een kamp in de Syrische hoofdstad Damascus. Als jongetje wilde hij een groot voetballer worden, zodanig dat zijn roem zou afstralen op heel Palestina. Maar Hassan Hassans bestaan neemt een geheel andere wending - en de meeste mensen zouden pas van hem horen na zijn dood.

Zijn levensverhaal is dat van een opgewekte man met een hoop dromen. Een opgejaagde man ook, maar één die zich niet laat kisten, ook niet tijdens de Syrische volksopstand tegen het regime van Assad. Uiteindelijk wordt hij gearresteerd, gemarteld en vermoord.

Interactief

In Gardens Speak kun je nu naar hem luisteren, met je oor tegen de aarde, in het duister, als in de nacht. Met haar interactieve geluidsinstallatie geeft de Libanese kunstenares Tania El Khoury in totaal tien slachtoffers van de Syrische strijd zo hun stem terug. De bezoeker gaat, voorzien van een kleine zaklantaarn en een naam, in de donkere theatrale ruimte op zoek naar een graf. Het idee ontstond toen El Khoury zag hoe Syriërs hun vermoorde dierbaren in tuinen begroeven. Om ze zo dichtbij als mogelijk te houden. En om als nabestaande niet zelf ook doelwit te worden van aanslagen, die vaak zijn gericht op begraafplaatsen. Zelfs na je dood, aldus de maakster, ben je niet van Assads tirannie gevrijwaard.

Aldus heeft El Khoury (ze werkt en woont in Londen en Beiroet) een krachtig en mooi vormgegeven eerbetoon neergezet, in zorgvuldige samenwerking met Syriërs die hun geliefden verloren. Een bescheiden ode aan de mensen die vechten voor de vrijheid, zoals Hassan Hassan. Zijn verhaal werd opgetekend door zijn vriend Abo Gabi. Wie wil, kan ter plekke - nu in Bellevue in het kader van het Holland Festival - iets terugschrijven.

Holland Festival: Gardens Speak

Theater. Tania El Khoury. Battersea Arts Centre, Londen. Nu in Theater Bellevue, Amsterdam, 16/6 t/m 19/6.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden