NieuwsFilmfonds

Garantieregeling moet Nederlandse speelfilmindustrie op gang helpen

Met een woensdag gepresenteerde garantieregeling wil het Filmfonds de filmindustrie weer op gang helpen. In overleg met het ministerie voor OC&W is er 5 miljoen euro door het fonds gereserveerd.

Filmcrew op de set met anderhalve meter afstand.  Beeld ANP
Filmcrew op de set met anderhalve meter afstand.Beeld ANP

Het is een van de grote hobbels bij de heropstart van de film- en televisieserie-industrie: dat de verzekeraars (wereldwijd) niet, of niet langer, uitkeren bij een pandemie. En producenten en filmfinanciers daarmee te veel risico dragen bij de opnamen, die ongedekt zijn bij een mogelijke tweede virusgolf.

Met de woensdag gepresenteerde en direct actieve noodgarantieregeling van het Filmfonds lijkt die barrière voorlopig geslecht. Althans, voor Nederlandse producties die bij de realisering gesteund worden door het Fonds, en werken volgens de richtlijnen van het nieuwe veiligheidsprotocol op en om de set. ‘Dit is een noodzakelijke tussenoplossing’, zegt Filmfonds-directeur Bero Beyer. ‘Een eerste stap die maakt dat we in ieder geval deze zomer alweer kunnen werken. Er wordt ook gezocht naar een Europese oplossing voor het verzekeringsprobleem, want dit speelt in alle landen. Maar daar kunnen we niet op wachten. In Frankrijk bijvoorbeeld, werken ze nu ook eerst met zo’n tijdelijke regeling. ’

Er is in overleg met het Ministerie van OCW 5 miljoen euro aan risicogeld gereserveerd door het fonds, een pot waaraan de producenten ook zelf zullen bijdragen: zij leveren een klein deel van de productiekosten in.

Daarnaast heeft het Filmfonds een nieuwe regeling voor de meerkosten van de gesteunde producties, die vanwege alle extra veiligheidsregelingen meer tijd en draaidagen in beslag zullen nemen.

Ook is er een speciale Lockdown Cinema-steunregeling voor filmproducties die inhoudelijk inspringen op de gevolgen van het coronavirus.

Anna Pedroli, directeur van de Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie (Napa) is ‘heel blij’ dat het Filmfonds het voortouw neemt bij de verzekeringskwestie. ‘Dit is een begin, maar er is meer nodig. Producties die niet gesteund worden door het Filmfonds, bijvoorbeeld veel tv-series, vallen niet onder deze regeling. Daar speelt nog altijd het risicoprobleem: zij kunnen nog niet verder. Wij hebben dit namens de producenten al aangekaart bij de NPO en het ministerie. Ik hoop dat ze het voorbeeld van het Filmfonds volgen en ook voor die producties snel met een maatregel te komen.’

De andere hobbel die de opnamen belemmert of beperkt betreft de acteurs. Die mogen met inachtneming van het covid-19-filmprotocol wel korte tijd (voor de duur van een shot) dichter bijeen staan dan anderhalve meter. Maar intieme scènes – zoenen, vechten – mogen nog niet worden gedraaid. ‘Dat zal pas mogelijk zijn zodra die acteurs preventief kunnen worden getest’, zegt Filmfondsdirecteur Beyer. ‘In Nederland is daarvoor nu nog geen capaciteit beschikbaar.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden