Review

Games: voor Final Fantasy, poging 2 tot nummer 13

Ook als je het uitdrukt in Romeinse cijfers - XIII - blijft '13' het getal van het ongeluk. Misschien dat daarom Final Fantasy XIII vorig jaar niet de gelukkigste aflevering was uit een gamereeks die al een kwart eeuw meegaat. Toch is er nu een vervolg, deel 13 versie 2.

Oeps... daar vloog net nog een duif. Beeld BEELD SQUARE ENIX

Final Fantasy uitleggen aan een novice is net zoiets als J.R.R. Tolkien vragen om The Lord of the Rings uit de doeken te doen in twee tweets. Laten we het erop houden dat Final Fantasy een rollenspel is gegoten in een science fiction-sprookje. Er lopen helden in rond die qua schoonheid met geen pen te beschrijven zijn. Ze zien eruit alsof ze zo uit een kapsalon van Vidal Sassoon zijn gestapt en hun garderobe bij een modekoning in Milaan inslaan.

Kleding, cosmetica en kapsel zitten zelfs perfect na een gevecht op leven en dood met vijanden voorzien van zwaarden ter grootte van een staldeur of met monsters waarin ze veertien keer passen.

Vanzelfsprekend gaat de wereld ten onder en kunnen alleen onze knap gecoiffeerde helden daar een stokje voor steken - of een wapens van bovenmenselijke, bovennatuurlijke en buitenaarse proporties.

Belangrijk om te weten is ook het vechtsysteem in Final Fantasy, dat er in het kort op neer komt dat je je strijders met de juiste wapens een arena instuurt en daarna vanuit een menu de juiste slagen, trappen en zwiepen kiest die de vijand op de knieën dwingt. Spelen betekent niet knoppenrammen tot je vingers blauw zijn, maar zorgvuldig, tactisch en strategisch een gevecht tot het einde brengen.

Voeg aan deze mix nog een reeks mysterieuze schepsels en wonderlijke werelden toe, giet er een Japans sausje over en de nieuweling krijgt het begin van een idee van wat Final Fantasy zo'n beetje voorstelt.

En dit dan al dertien afleveringen lang.

Meer vrijheid
De eerste Final Fantasy XIII kon de fans vorig jaar weinig bekoren, met een lineair plot zonder de nevenmissies en zijpaden die ze van de voorgaande episoden gewend waren. Frustaties waren er over het gewijzigde vechtsysteem, dat weinig ruimte liet voor fouten. Ook de verhaallijn werd niet tot de beste uit de reeks gerekend.

Final Fantasy XIII-2 beschrijft gebeurtenissen die volgen drie jaar na de verwikkelingen uit XIII-1. Drie jaar is genoeg om een aantal verhaalelementen uit het verleden over te tillen naar de nieuwe tijd, en ver genoeg gevorderd om met een halfschone lei nieuwe verhaallijnen en personages te introduceren.

Een groot aantal tekortkomingen van de originele XIII leed zijn zorgvuldig en met liefde weggemasseerd. XIII-2 opent met een titanengevecht tussen Lightning - een vrouwelijke heldin uit het voorgaande avontuur - en Caius, een nieuwe booswicht. Hun strapatsen leggen grote delen van de stad Valhalla in puin, als ze worden onderbroken door een boodschapper uit de toekomst. Deze Noel meldt dat de mensheid nog maar zeven eeuwen heeft te gaan.

Wat volgt is een queeste van deze Noel, die eerst op zoek moet naar Lightnings zus Serah en met haar weer op zoek naar Lightning die onder mysterieuze omstandigheden is verdwenen. Het koppel reist door tijd en ruimte heen.

Wie een baan heeft en zich netjes houdt aan acht uur slaap heeft zeker vier dagen en vermoedelijk een veelvoud daarvan nodig om alle zijpaden te verkennen en het verhaal tot het een einde te brengen.

Geen goede einde, of een duister slot. Ook deze tweede dertiende Final Fantasy kent vanzelfsprekend geen echte finale, want de fantasy kan met de nieuwe aanpak nog wel even mee - in elk geval bij de miljoenen fans.

Final Fantasy XIII-2 (Square Enix)
Uitgebracht voor PlayStation 2 en Xbox 360
Geschikt bevonden voor 16 jaar en ouder

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden