Review

Games: virtuele Michael Jackson houdt het netjes

Het verknipte leven van wijlen Michael Jackson bevat genoeg ingrediënten voor een mesjogge computerspel. Michael Jackson: The Experience zou je een makke afspiegeling van die krankzinnigheid kunnen noemen.

Door Peter van Ammelrooy
Een beetje gladde crimineel lacht om de zwaartekracht. (Beeld Ubisoft) Beeld
Een beetje gladde crimineel lacht om de zwaartekracht. (Beeld Ubisoft)

Maar dat er geen vader in voor komt die de discipline er met harde hand inramt, baby's die uit hotelramen bungelen, een uit de hand gelopen neus- en huidtransplantatie en een fatale overdosis medicijnen vlak voor een afscheidstournee - dat alles wil niet zeggen dat The Experience een fiasco is.

De game richt zich louter op Jackson grootste talenten: als musicus en danser. Het is een eerbetoon aan de kunstenaar en zijn onweersproken artistieke erfenis (de tenenkrommende zwanenzang die Cry heet en waarin Jackson het lot beweent van Moeder Aarde, laten we even buiten beschouwing).

The Experience bestaat uit korte animaties met Jackson en dansende begeleiders. De speler moet de bewegingen van de King of Pop zo goed mogelijk nadoen. Alle clips en dansen zijn vanaf het begin te kiezen. Je hoeft niet Billie Jean eerst tot een goed einde te brengen om je aan Thriller te kunnen vertillen. Na het voltooien van sommige songs komen wel videofilmpjes vrij van de 'Dance School', waarin de ingewikkeldste choreografieën van Michael Jackson van tekst en uitleg worden voorzien.

Afhankelijk van de versie (The Experience is verschenen voor elk denkbare spelcomputer, en komt over twee maanden uit voor de pc en de Mac) krijgen we rond de dertig dansjes voorgeschoteld - van reuzenhits Beat It tot het minder bekend Blood on the Dancefloor (voor een gamer die de muzikale carrière van MJ niet op de voet heeft gevolgd).

Elke draai of zwaai die Jackson maakt, wordt enkele seconden eerder via een symbooltje aangekondigd zodat spelers weten wat er van ze wordt verwacht.

Op de PlayStation 3 konden we met de Move-controller, de bewegingsgevoelige afstandsbediening, Jackson strapatsen op de dansvloer in het begin zonder al te veel moeite volgen. Maar The Experience vergt al snel een grote souplesse en ritmegevoel. Het is zeker geen gemakkelijke game. Het is aan te raden een handdoek binnen handbereik te houden.

Er is een spelstand waar je je met vier spelers op de vloer kunt wagen, samen dansend of tegen elkaar. Er zijn ook songs voor zang zonder dans; de teksten van de liedjes verschijnen onder in beeld.

De aankleding van het spel is eenvoudig, zonder veel opsmuk, en het virtuele afgietsel van Michael Jackson mist de scherpe kantjes en rafelrandjes die de zanger had. Het is de gestroomlijnde, cleane kunstenaar. Zo ontbreekt er een hele specifieke move van Michael: hij knijpt nergens in zijn kruis.

Of de erven Jackson dat hebben verordonneerd of dat ontwikkelaar Ubisoft dat zelf heeft bedacht: het resultaat is dat gamers van alle leeftijden The Experience kunnen ervaren.

Michael Jackson - The Experience (Ubisoft)
Uitgebracht voor Wii, PlayStation 3 (Move), Xbox 360 (Kinect), PSP en Nintendo DS
Geschikt bevonden voor alle leeftijden

undefined

null Beeld
null Beeld
De King of Pop verandert veel van kapsel in The Experience, maar hij wordt geen steek ouder. Beeld
De King of Pop verandert veel van kapsel in The Experience, maar hij wordt geen steek ouder.
Geen enkele game kan zonder zombies. (Beeld Ubisoft) Beeld
Geen enkele game kan zonder zombies. (Beeld Ubisoft)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden