Review

Games: van cartoon-game naar camp-film met Street Fighter

Is een gamereeks, in 1987 aanvankelijk bedacht voor een automaat in de speelhal, te vertalen naar het witte doek? Street Fighter: Assassin's Fist doet een poging.

Peter van Ammelrooy
Zoek de verschillen: Street Fighter als game en als live-action-film. Beeld Capcom
Zoek de verschillen: Street Fighter als game en als live-action-film.Beeld Capcom

De opmerking dat een film 'oogt als een computerspel' is in een recensie zelden bedoeld als een compliment. In tegendeel zelfs. De omschrijving 'game' reserveren filmrecensenten doorgaans voor producties met platte personages, veel onzinnige actie (en geweld) en een plot met de diepgang van een petrischaaltje.

Andersom gebruiken gamesbesprekers de woorden 'het ziet er uit als een film' voor titels met interessante karakterontwikkelingen, handelingen die het verhaal vooruitstuwen en een ingenieuze vertelling met verschillende lagen.

Street Fighter: Assassin's Fist- een film in twaalf episoden gebaseerd op de Street Fighter-games die nu is uitgebracht op Blu-ray - lijkt helemaal nergens op. En dat mag worden opgevat als een compliment.

null Beeld Capcom
Beeld Capcom

Verfilmbaar
Dat iemand - in dit geval de meespelende scriptschrijvers Joey Ansah en Christian Howard - de Street Fighter-games verfilmbaar acht is al opmerkelijk (hoewel er eerder pogingen zijn gedaan, onder meer in 1994 met Jean-Claude van Damme en Raul Julia).

De spellen zijn op de keper beschouwd toernooien in oosterse vechtkunst met uitzinnige stripfiguren, elk met een unieke stijl van knokken, en superkrachten (denk aan vuisten die vuur uitstoten en bollen bestaande uit magische energie), gegoten in de vorm van een levende strip.

'Compleet over de top' dekt de lading amper. Van plot of karakterontwikkeling is in de games geen sprake. Iedere ronde knokken wordt weliswaar afgegaan door een filmisch fragment waarin de toon wordt gezet voor de onderlinge verhoudingen, maar niet meer dan dat. De vertelling past op de rand van een bierviltje. Er is sprake van een booswicht (M. Bison) en een kwaadaardig bedrijf (S.I.N. Corporation) die de orde der dingen verstoren.

Street Fighter begon zijn leven dan ook in een speelautomatenhal, waar de betalende bezoekers niet zaten te wachten op een meanderende intrige.

null Beeld Capcom
Beeld Capcom

Voor Street Fighter: Assassin's Fist hebben de makers een verhaal bedacht rond vermoorde leermeesters, strijdende broers en een verdwijnende vechttraditie in een deel van Japan dat door de moderne tijd lijkt gepasseerd (de opnamen zijn gemaakt op het Bulgaarse platteland).

Street Fighter: Assassin's Fist focust zich op maar een handvol personages uit de games, en daarvan de 'gewoonste' en bekendste figuren, Ryu en Ken, die onder het wakend oog van hun leermeester Goken van tieners opgroeien tot volleerde vechtersbazen. Dat is voor de geloofwaardigheid een slimme zet, net als het volledig ontbreken van het cartooneske uiterlijk van de computerspellen.

Het resultaat is nog steeds niet iets waarvoor je een bioscoopkaartje zou kopen, met de hoofdrollen die onderling Engels spreken en bijfiguren die Japans brabbelen. Het vlak geacteerde, langdradige en clichématige Street Fighter: Assassin's Fist is in de eerste plaats iets voor de bewonderaars van de Street Fighter-games en wellicht de liefhebbers van de oosterse verdedigingssporten.

De Blu-ray-uitgave van de voor het web gemaakte low budget-serie bevat Nederlandse ondertitels, een making of-documentaire, gesproken commentaar van de regisseur, gesneuvelde scènes en een videodagboek van Ken.

Wie het kitsch-gehalte van de Street Fighter-games wil benaderen, heeft twee opties. Of hij gaat de uitmuntende laatste editie van de gamereeks spelen (Ultra Street Fighter IV). Of hij speelt de serie af met Duitse stemmen. Duitse nasynchronisatie laat veel films - ook heel serieuze - namelijk klinken als een game.

Street Fighter: Assassin's Fist is verschenen op dvd en Blu-ray en geschikt voor 16 jaar en ouder (Kijkwijzer). Ultra Street Fighter 4 (Capcom) is deze zomer uitgebracht voor de PlayStation 3, Xbox 360 en Windows en geschikt vanaf 12 jaar.

Inclusief kralenketting: Akuma in film en game. Beeld Capcom
Inclusief kralenketting: Akuma in film en game.Beeld Capcom
Ryu (links) en Ken hebben een moment samen (ergens in Bulgarije). Beeld Capcom
Ryu (links) en Ken hebben een moment samen (ergens in Bulgarije).Beeld Capcom
null Beeld Capcom
Beeld Capcom
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden