Games: tienduizend bommen en granaten

Oorlogsgames maken is er niet eenvoudiger op geworden, nu iedereen op YouTube filmpjes kan vinden waarin militaire de rauwe realiteit tonen van Afghanistan of Irak. SOCOM: Special Forces en Operation Flashpoint: Red River proberen zo dicht mogelijk tegen de werkelijkheid aan te schurken.

Een licht explosieve sfeer in de soldatensimulator SOCOM: Special Forces. (Beeld Zipper Interactive) Beeld
Een licht explosieve sfeer in de soldatensimulator SOCOM: Special Forces. (Beeld Zipper Interactive)

In zowel Special Forces (vierde in de SOCOM-serie) als in Red River (vijfde in de Operation Flashpoint-reeks) is de marge voor fouten klein. Wie als een dolle stier op de vijandelijke porceleinkast afstormt, komt in Special Forces niet verder dan tien stappen, in Red River niet verder dan twee. Het zijn tactische schietspellen en de speler moet een team leiden, dat met precieze bevelen naar de goede plek moet worden gedirigeerd.

In Special Forces breekt de pleuris uit in Maleisië, waar een plotse politieke rebellie uitmondt in een belegering van buitenlandse bases. In de chaos besluiten twee Amerikaanse commando's op te trekken met twee Zuid-Koreaanse specialisten, waarvan eentje een vrouw - een scherpschutter die zich tooit met de naam '45'.

Om te overleven moet het viertal vooral de vijand op afstand houden, die van alle kanten op de gelegenheidsformatie inbeukt. De tegenstander is slim, wat vraagt om een strategische aanpak van de verdediging. Het realisme wordt versterkt door de rookwolken die over het strijdtoneel trekken en het feit dat muren en andere obstakels waarachter de militairen schuil net als in de werkelijkheid aan flarden worden geschoten.

SOCOM: Special Forces werkt ook goed met Move, de bewegingsgevoelige afstandsbediening voor de PlayStation 3. Gek genoeg doet de game grafisch een beetje gedateerd aan. De besturing luistert erg nauw, wat niet handig is als je midden in een vuurgevecht een gewonde maat wil oplappen of een ander dekking wilt bieden.

De meermansopties maken echter een hoop goed, vooral de spelstand Bomb Squad, waarbij je een teamlid moet beschermen terwijl die een explosief probeert te ontmantelen.

Scheldkanonnades
Het eerste waar je in Operation Flashpoint: Red River naar op zoek gaat is de volumeknop, want alleen al in de eerste vijf minuten - de inleiding nota bene - vallen meer verwensingen dan in tien Tarantino-films. Ook dat zal wel overeenkomen met de realiteit, maar het lijkt wel of de mannen van de US Marine Corps besloten te hebben de vijand dood te vloeken - zo vaak denderen f**k en s**t vliegen uit de luidsprekers.

Red River speelt zich af in het westen van Tadjikistan, in 2013, als de Verenigde Staten stiekem besluiten om de wereldvrede te bewaren door Tadjiekse rebellen een kop kleiner te maken. De opstandelingen proberen de Derde Wereldoorlog te laten uitbreken door het Chinese volksleger te sarren - de grootste strijdmacht ter wereld.

De 'historische' context wordt uitgelegd in een vijf minuten durende ongemakkelijk versimpelde geschiedenisles, met verwijzingen naar 911 en Osama Bin Laden (zijn dood kwam nadat het spel verscheen).

Er zitten veel ruwe kantjes aan Red River, nog even afgezien van de scheldkanonnades van staff sergeant Damien Knox die alle missies verklaart. Zo zijn de door de computer teamgenoten niet bijzonder schrander en de rebellen ook niet, die je de ene keer van 200 meter afstand neerknalt en die de andere keer doodleuk blijven doorschieten terwijl je ze al twee keer in hun bips hebt geraakt.

Het knappe aan Red River is dat je je als militair voortdurend deel voelt van een grotere strijd, niet een eenzaam team in de Tadjiekse wildernis. Er opereren andere teams en je kunt met luchtsteun opstandelingenbolwerken platbombarderen (geen Srebrenica-toestanden bij de US Marines).

Het voelt allemaal realistisch aan, tot je beseft dat de viermansploeg kennelijk een oneindige voorraad ehbo-dozen met zich meesleept. Dat is natuurlijk wel f******g handig.

SOCOM: Special Forces (Zipper Interactive / Sony)
Uitgebracht voor PlayStation 3
Geschikt bevonden voor 16 jaar en ouder

Operation Flashpoint: Red River (Codemasters)
Uitgebracht voor Xbox 360, PlayStation 3, Windows
Geschikt bevonden voor 18 jaar en ouder

undefined

null Beeld
null Beeld
Een militair zonder helm is als een kip zonder kop. Een knauw voor de realiteit in SOCOM: Special Forces. Beeld
Een militair zonder helm is als een kip zonder kop. Een knauw voor de realiteit in SOCOM: Special Forces.
null Beeld
null Beeld
Een zonovergoten strijdtoneel in Operation Flashpoint: Red River. (Beelden Codemasters) Beeld
Een zonovergoten strijdtoneel in Operation Flashpoint: Red River. (Beelden Codemasters)
Nachtzicht en vriendelijk vuur in Red River? Beeld
Nachtzicht en vriendelijk vuur in Red River?
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden