Review

Games: sporten, want alle smoezen sneuvelen

Ver afgelegen sportvelden, slecht weer of sportkleding die in de was zit zijn geen excuses meer om thuis op je luie r**t te blijven zitten. Met Kinect Sports Seizoen 2 kun je thuis zes sporten beoefenen, terwijl het buiten pleurt en in je stinkende pyama, zonder gehoon van de zijlijn of omgekochte scheidsrechters.

Waarom zul je op het honkbalveld nooit een 'Wesley' zien? Antwoord: de knuppel ís al op het veld. (Beel Rare)

De eerste versie van Kinect Sports (met voetbal, boksen, atletiek, tafeltennis, strandvolleybal en bowlen) verscheen vorig jaar tegelijk met de sensor die de bediening van games met lichaamsgebaren mogelijk maakt.

Het was de best verkopende titel voor Kinect en gemaakt door een legendarische ontwikkelstudio, Rare. Je speelt echt in het spel mee, met je Xbox-avatar. Zelfs een vreugdedansje dat je na een mooi resultaat uitvoert zie je dat schermpersonage ook doen.

Die formule buit Microsoft opnieuw uit met Kinect Sports Seizoen 2. De game verschijnt in een volledig Nederlandse vertaling, is met vier man tegelijk in de huiskamer te spelen of met zijn tweeën tegen elkaar online. Zoals gezegd, excuses om op de bank te blijven zitten zijn er niet meer.

1. Je snapt niks van de regels van het American football. Dat komt dan mooi uit, want het Kinect-spel is een drastische ingeperkte versie van de sport. Je moet vooral rennen, of liever gezegd renbewegingen maken op een plaats, zogenaamd in de richting van het doel van de tegenstander. Anders dan bij voetbal in de eerste Kinect-sports is er geen verdediging.

2. Darts associeer je te veel met de kroeg en klodders bier op de vloer. Prima, want het pijltjesgooien doe je thuis, in de beslotenheid van je woonkamer. Virtueel darten heeft als voordeel dat niemand een oog hoeft te verliezen in de hitte van de strijd. Dat is ook weer prettig, want accuraat gooien valt niet mee. Het duurt lang voordat er een keer one-hundred-and-eighty klinkt.

3. Door het broeikaseffect zijn er geen besneeuwde hellingen meer. Jammer voor jou, want de pistes in dit Kinect-spel zijn ongelooflijk wit. Je moet in een sneltreinvaart naar beneden, af en toe door een poortje van twee vlaggen heen. Niks slalommen dus, wel af en toe in de lucht springen.

4. Nederland is al wereldkampioen honkbal. Nou, in deze Kinect-adaptie zou je dat veel meer bloed, zweet en tranen kosten. Je kunt geen effecten meegeven aan een geworpen bal. De knuppel zwiept op het scherm een seconde trager in het rond dan jouw armen. Het rennen en glijden naar een honk gaat beter.

5. Golf vind je niet meer hetzelfde sinds de val van Tiger Woods. Kom, kom, 's werelds bekendste sportende schuinsmarcheerder won onlangs weer eens een toernooi. Golfen met Kinect komt qua precisie het dichtst bij de echte sport. Je kunt het terrein vooraf verkennen, een oefenslag maken en steeds een geschikte club kiezen. Daarvoor moet je natuurlijk wel je brassie van een jitter kunnen onderscheiden.

6. Je houdt niet van dat gekreun op de tennisbaan. Ja, kreunen ga je wel van deze tennis-simulator. Het maakt niet uit hoe hard je heen en weer huppelt voor de Kinect-sensor, je spelertje blijft eigenwijs aan de zijkant rechts plakken. Hard of zacht meppen doet er weinig toe, net zo min als het spel een lob onderscheidt van een kaarsrechte poeier. Je poppetje speelt automatisch een backhand als de bal links van hem stuitert.

Kinect Sports Seizoen 2 is een mix van succesnummers en missers. Sommige disciplines zijn goed uitgevoerd, andere sporten zoals het honkbal wil je zo snel mogelijk vergeten. Het is ook vooral leuk vermaak voor feesten en partijen.

Kinect Sports Seizoen 2 (Rare / Microsoft)
Uitgebracht voor Xbox 360 met Kinect
Geschikt bevonden voor 3 jaar en ouder

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden