Review

Games: racen met hindernissen, of met madeliefjes

Wat zou wijlen Colin McRae hebben gevonden van het racespel Shift 2? Beter of slechter dan de racesimulator waaraan zijn eigen naam jarenlang verbonden was?

Realistische regendruppels in de rally-replica DiRT 3. (Beeld Codemasters) Beeld
Realistische regendruppels in de rally-replica DiRT 3. (Beeld Codemasters)

De 39-jarige Schotse coureur, die in 2007 het leven liet bij een helikopterongeluk, zou de concurrent waarschijnlijk prijzen vanwege het grote realiteitsgehalte. McRae zou er waarschijnlijk ook nog wel in slagen om in Shift 2 een auto heelhuids over een circuit te jagen - zelfs in de regen, met alle rijhulpen uit én in het pikkedonker.

Alle zondagsrijders zullen in Shift 2 vooral de grindbak bezoeken - of hun wrak herhaaldelijk van de muur rond het parcours moeten pulken. De racer van Electronic Arts heeft een lage tolerantiegrens voor vergissingen. Shift 2 helpt iedereen met onbeproefde coureursambities snel uit de droom en de koude kermis op.

Wie zijn rijvaardigheid echt op de proef wil stellen, rijdt in Shift 2 rond in de unieke stand 'helmblik'. Daarbij kijk je vanaf de kruin van je coureur het circuit op.

Dat geeft je niet alleen het idee dat je ook werkelijk in de auto zit, achter het stuur, turend door de voorruit naar het asfalt. De camera maakt ook de wilde bewegingen die je hoofd ook zou maken als je met meer dan 200 kilometer per uur door de bochten scheurt.

Het is een prachtige vondst, maar 'helmvenster' geeft ook een vertekend beeld. Een coureur zal zijn hoofd ook bewegen zonder een bocht in te gaan, een schuiver te maken of een hobbel in het wegdek over te stuiteren. Even opzij blikken of er niemand links of rechts van je probeert langs te piepen, of even naar de hoofdtribune om te zien of de pitspoes de moeite waard is om het gaspedaal nog verder in te drukken.

Een probleem met de hoge realiteitswaarde van Shift 2 is dat de coureur van vlees en bloed de enige lijkt die moeite moet doen om op de weg te blijven. De auto's die door de computer worden bestuurd blijven moeiteloos rondjes rijden en maken tegelijkertijd overtredingen waarvan de scheidsrechter met de vlag zijn arm uit de kom zou zwaaien.

Niettemin valt er voor de geharde leunstoelcoureur met tijd en toewijding veel aan Shift 2 te beleven. Er is een keuze uit 130 auto's. Voor een echt Top Gear-gevoel zijn er zelfs modellen opgenomen die de fabriek nog moeten verlaten (de Pagani Huayra). 's Nachts rijden betekent ook werkelijk door de nacht rijden, met ongeëvenaarde lichteffecten. De adrenaline spuit je oren uit.

Christoffel
Hoe anders is DiRT 3, de rally-replica van Codemasters waarvoor McRae vanaf 1998 adviezen verstrekte. Zonder oefening ontwikkelt de speler ook hier een hechte band met de berm, maar DiRT 3 heeft een betere middenweg gevonden tussen rauw realisme en plezier op wielen.

Daarin gaat DiRT 3 ver. Zo is er een optie die 'trick steer' heet en waarbij een engel je door de moeilijkste manoeuvres heen loodst, door met een onzichtbare hand en voet het stuur en het rempedaal te beroeren. Niet dat je met je ogen dicht en je handen aan het dashboard kunt zitten, maar je kunt wel meer vertrouwen op Christoffel (de beschermheilige van de automobilist).

Aan alles is af te zien dat Codemasters ook de hand heeft in een totaal andere racer, F1 2010, en dat het de juiste elementen naar deze offroad-racer heeft overgeheveld. Zo is de regen uit de Formule 1-simulator geleend.

Lol is ook het hoofddoel in het spelonderdeel gymkhana, een reeks uitdagingen. Daarin is het de bedoeling dat je met je auto zoveel mogelijk blokken omverrijdt, zo groot mogelijk sprongen maakt, zo scherp mogelijk slipt of zo nauwkeurig mogelijk een continue cirkel rijdt rond een pilaar.

In DiRT 2 is ook uitgebreid werk gestoken in het scheppen van een zo natuurgetrouwde omgeving - zo natuurgetrouw dat je de neiging krijgt om je auto langs de kant van het modderige parcours te parkeren om de madeliefjes in de berm te plukken, voor thuis in de vaas. Colin McRae? Die kijkt vermoedelijk vanuit de hemel glimlachend toe.

Shift 2 (Slightly Mad / Electronic Arts)
Uitgebracht voor Xbox 360, Windows, PlayStation 3 Geschikt bevonden voor 3 jaar en ouder (PEGI)

DiRT 3 (Codemasters) Uitgebracht voor Xbox 360, Windows, PlayStation 3 Geschikt bevonden voor 12 jaar en ouder (PEGI, vanwege aanstootgevend taalgebruik!)

null Beeld
null Beeld
Continue een cirkel draaien - gymkhana in DiRT 3. Beeld
Continue een cirkel draaien - gymkhana in DiRT 3.
null Beeld
null Beeld
Dure sportauto's schuiven over het asfalt in Shift 2: Unleashed. (Beeld EA) Beeld
Dure sportauto's schuiven over het asfalt in Shift 2: Unleashed. (Beeld EA)
Op naar de grindbak of de betonnen wand in Shift 2. Beeld
Op naar de grindbak of de betonnen wand in Shift 2.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden