Review

Games: nostalgie, vernieuwd in neonkleuren

Eindelijk is er weer eens computerspel waarvan zoon én vader opgewonden kunnen raken. Senior omdat hij zich in een vlaag van nostalgia bijna 30 jaar terug in de bioscoop waant. En junior... junior is vooral opgetogen omdat hij pa zo gek kreeg om Tron: Evolution te kopen.

Door Peter van Ammelrooy
Tron uit 1982 was eigenlijk een variant op de paardenraces uit 1960. Anno 2011 geldt dat nog steeds. (Beeld Propaganda/Disney Interactive) Beeld
Tron uit 1982 was eigenlijk een variant op de paardenraces uit 1960. Anno 2011 geldt dat nog steeds. (Beeld Propaganda/Disney Interactive)

Tron: Evolution is tegelijkertijd uitgekomen met de première in Nederland van de film Tron: Legacy. Dat is op zichzelf weer een vervolg op Tron, een film die ondanks matig commercieel succes in 1982 is uitgegroeid tot een klassieker. In sommige sf-kringen, althans.

Een game naar een film die een vervolg is op een film over een man die verstrikt raakt in een game (letterlijk: met lijf en leden). Doorgewinterde gamers horen dan alle alarmbellen afgaan. Games naar films leveren slechts spaarzaam geslaagde producten op. Tron: Evolution is niet uitgepakt als catastrofe, maar is ook niet meteen het achtste wereldwonder.

Wat verhaal betreft vertelt het computerspel de gebeurtenissen tussen de eerste en de tweede film. In het origineel uit 1982 wordt het digitale evenbeeld van een jonge en getalenteerde programmeur, wiens ideeën door zijn chef zijn gejat, opgezogen in een computer. Daar moet deze CLU in een racespel met motoren die rijden op licht het boosaardige kunstbrein verslaan dat de computer beheerst. In Tron: Legacy gaat de zoon van de programmeur op zoek naar zijn vader. In Tron: Evolution blijkt de CLU nog steeds te vechten tegen de elektronische dictator uit de originele film.

Er zijn een paar dingen die het computerspel goed doet. De aankleding is net zo spartaans-fluorescerend als de wereld in de eerste film, in een handvol spetterende kleuren tegen een sombere zwarte achtergrond. De races met light cycles zijn leuk, maar wijken af van de oorspronkelijke duels die de film zijn karakter gaven, waarbij de motoren uit elkaar ploften als ze het spoor van een ander kruisten. Nu moet je tijdens een race vooral de plasmabommen ontwijken die ruimteschepen uit de lucht laten vallen. De bombardementen zijn wel spannend, want bij iedere inslag gaan stukjes weg in rook op. Het verhaaltje is dun en snel vergeten.

Behalve racen wordt er in Tron: Evolution hard geknokt en gesprongen. Het hoofdpersonage maakt daarbij buitelingen die vaag doen denken aan de parkourbewegingen uit Prince of Persia, waarbij de personages soms loodrecht op een zijwand lopen, alsof de wetten van de fysica zijn herschreven. De gevechten zijn soms spectaculair, maar vallen ook veel in herhaling. Het enige handwapen is een soort frisbee, waarmee tegenstanders van een afstand zijn uit te schakelen.

Alleen de meermansmodus laat zien dat Tron: Evolution meer in zijn mars heeft. Nu kunnen we de light cycles wel berijden zoals ze zijn bedoeld. Met zijn tienen jakkeren tot de dood van negen erop volgt beneemt je de adem, en zeker in de variatie waarop het ene team het ander de pas afsnijdt.

Voor de bezitters van de PlayStation 3-versie zijn fragmenten in 3D en besturing met de Move-controllers toegevoegd.

Zoals de onderwijzer vroeger een 9 gaf voor de moeite, zo verdient ontwikkelaar Propaganda een pluim dat het niet in alle zeven sloten van een vergamede film is gelopen. Er zitten enkele sterke elementen in Tron: Evolution. Met iets meer aandacht en ideeën was het eindresultaat iets geweest waar zowel senior als junior met rode konen over naar huis hadden geschreven.

Tron: Evolution (Propaganda / Disney Interactive)
Uitgebracht voor PlayStation 3, Xbox 360, PSP, Wii, DS, Windows
Geschikt bevonden voor 12 jaar en ouder

undefined

null Beeld
null Beeld
null Beeld
De nieuwe Tron-game bestaat uit racen en knokken - dus net zoiets als de TT in Assen. Beeld
De nieuwe Tron-game bestaat uit racen en knokken - dus net zoiets als de TT in Assen.
Ook in Tron heeft rechts voorrang, tenzij het van links komt of van boven. Beeld
Ook in Tron heeft rechts voorrang, tenzij het van links komt of van boven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden