Review

Games: Lego City Undercover, een mix van Grand Theft Auto en filmencyclopedie

Lang leve de LEGO-games. Als volwassene kun je natuurlijk niet meer worden betrapt met plastic bouwblokjes in je schoot, maar op een spelcomputer zijn de LEGO-steentjes opeens reuze verantwoord vermaak.

Smeris en supersnodaard in Lego City Undercover Beeld TT Games

Na een eindeloze reeks met spellen naar bekende filmreeksen (Star Wars, Indiana Jones, Harry Potter, Pirates of the Caribbean, Batman en laatstelijk Lord of the Rings) is er nu Lego City Undercover. Nog wel net als alle voorgaande titels gemaakt door het Britse TT Games, maar nu uitgegeven door Nintendo en niet gebaseerd op een Hollywood-icoon.

Hoewel: het wemelt van de film- en televisiecitaten in Lego City Undercover, van de held Chase McCain (waarvan de naam meteen associaties oproept met John McClane, de protagonist van de Die Hard-films) tot verwijzingen naar The Matrix, Shawshank Redemption, Goodfellas, The Shining, Dirty Harry, Columbo, Cagney & Lacey, Holmes en Watson en zelfs Monty Python (het bloedzuchtige konijn dat ridders doodt in The Holy Grail). En veel Police Squad.

Plus tientallen gastoptredens van figuren uit Nintendo-spellen.

Al die citaten en cameo's geven de game die gemaakt lijkt voor jongere spelers de dubbele laag die de LEGO-games zo amusant maken voor volwassenen. Chase McCain is een politie-agent die twee jaar terug na een betreurenswaardig, carrière-knakkend voorval uit Lego City vertrok.

Hij keert terug in een stad die door crimineel gespuis is overwoekerd. Lego City Undercover 'leent' veel elementen uit de gamesreeks Grand Theft Auto met één groot verschil: dit keer spelen we de 'good guy' die zich van eenvoudige smeris opwerkt tot een serieuze crimefighter.

McCains ultieme doel is het achter de tralies krijgen van Rex Fury, de superboef van Lego Stad. Daarvoor moet een hele trits aan kleinere en grote missies tot een goede einde worden gebracht.

McCain moet daarvoor steeds nieuwe vermommingen aannemen, die met het verstrijken van de tijd steeds onzinniger worden, net als de kleine krabbelaars en grotere criminelen die hij te grazen neemt. Wie ooit een varken in een kanon had willen afschieten, komt in Lego City Undercover helemaal aan zijn trekken.

Iedereen die van de LEGO-filmgames met hun absurde humor heeft genoten, zal zich ook thuis voelen in Lego City Undercover.

Er zijn maar drie puntjes van kritiek op de game. Rex Fury is, voor een megaschurk, een beetje een dooie diender, te veel een brave Hendrik. De optie om met twee spelers de game te spelen ontbreekt. En Lego City Undercover is er alleen voor de Wii U, waarbij de GamePad dient als elektronische plattegrond, communicatiemiddel, scanner die geboefte in de nabijheid aanwijst en verborgen objecten onthult.

Die bezwaren mogen de pret niet drukken, vooral omdat er weer veel valt te bouwen met LEGO-steentjes. Troost voor al die mannen die hun jeugd maar niet willen loslaten.

Lego City Undercover (TT Games/Nintendo)
Uitgebracht voor Wii U
Geschikt bevonden voor 7 jaar en ouder

Beeld TT Games
Beeld TT Games
Beeld TT Games
Beeld TT Games
Beeld TT Games
Beeld TT Games
Beeld TT Games
Beeld TT Games
Een cameo van Kapitein Iglo? Beeld TT Games
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden