Review

Games: kleine meiden die grote dreunen verkopen

Als recensent heb je een geldig excuus om een game te spelen waarin twee meisjes in een orgie van lichtflitsen en knallen, met hijgerige stemmetjes en een minimum aan kleren, elkaar een flink pak rammel geven.

Door Peter van Ammelrooy
Japanse waanzin: de conventionele strijdster Maori versus Catherina, in bunny pak met vechtrobot. Beeld
Japanse waanzin: de conventionele strijdster Maori versus Catherina, in bunny pak met vechtrobot.

Maar de gewone consument? De oudere gamer? Wat moet die zeggen aan de kassa bij de Bart Smit als hij een doosje overhandigt waarop een vrouwenlichaam staat afgedrukt, met het gezicht buiten beeld, met een miniem broekje aan en een bh die heur uitpuilende boezem amper in bedwang houdt?

'Het is niet wat het lijkt, hoor.'

Arcana Heart 3 is inderdaad niet wat het lijkt.

Het is een vechtspel in de beste traditie van Street Fighter, zo'n beetje de peetvader van het genre. Neem twee figuren, breng die in een arena bijeen (dat kan van alles wezen: van een groentemarkt tot de bodem van een kernreactor) en laat die elkaars hersens inslaan. Elk figuur heeft zijn bijzondere vaardigheden of uitzonderlijke wapens én achilleshiel. Door die op het juiste moment tegen de juiste tegenstander te benutten kun je als overwinnaar uit de bus komen.

In Arcana Heart 3 zijn de ruwe bolsters die je normaal in dit soort vechtgames vindt vervangen door 23 meisjes. Die hebben niet alleen een uiteenlopend karakter en verscheidene vaardigheden. Ze kunnen ook de hulp inroepen van een 'arcana', wezens uit een andere realiteit, die hun vechteigenschappen ingrijpend verbeteren.

Zoals het doosje meldt: 'This ain't no sweet fighter' (met een verwijzing naar Street Fighter).

Er valt te kiezen uit 23 arcana's, wat betekent dat er 529 verschillende combinaties van vechtpartijen zijn te bedenken. De arcana valt alleen in te zetten als een metertje (de 'gauge') voldoende is volgelopen. Het geeft wel aan dat onder het zoete uiterlijk van Arcana Hearts 3 een gecompliceerd mechanisme schuilgaat.

De knok- en worstelpartijen zijn in een verhaal verweven dat te zot is voor woorden, en dat er op neer komt dat de aarde weer eens ten onder dreigt te gaan, en dat alleen deze meidenclub het armageddon kunnen voorkomen (hoewel er ook personages zijn die aan de boze zijde meevechten).

Terwijl de meiden elkaar de tent uitvechten zijn ze ook aan weerszijden van het scherm te zien. Hoe ze zich daar bewegen, hangt af van de klappen en trappen die hun vechtende evenbeelden oplopen en uitdelen in het centrum van het beeld.

Dat leidt niet alleen af. De voorstellingen aan de zijkant zijn scherper dan die van het treffen. Alsof je de korreligere beelden van een PlayStation 2 in een scherp kader ziet van de PlayStation 3.

Arcana Heart 3 is een staalkaart van de bijzondere en domweg krankzinnige taferelen die Japanners in hun manga (strip), tekenfilms (anime) en games gewend zijn, zoals deze diaserie laat zien. Het is een visueel zeer herkenbare Japanse stijl.

De game is minder geschikt voor mensen die jeuk krijgen van Pokémon of alleen met stomme verbazing kunnen kijken naar tekenfilms als Dragon Ball Z, die onnavolgbaar zijn voor buitenstaanders. Liefhebbers van knokspellen als Street Fighter en Dead or Alive zullen in Arcana Heart 3 een intrigerende variant op het vechtthema vinden.

En ze hebben een goed excuus om te staren naar twee meisjes die in een spektakel van dreunen en flitsen, met opgewonden kreetjes, elkaar een pak slaag verkopen.

Arcana Heart 3 (Examu / Zen United)
Uitgebracht voor PlayStation 3, Xbox 360 en als download voor de PS3
Geschikt bevonden voor 12 jaar en ouder (PEGI)

De Limited Edition van Arcana Heart 3 bevat naast een plaatjesboek en een cd met de muziek van de game geplastificeerde kaarten waarop de vechtbewegingen van elk van de 23 personages overzichtelijk staan genoteerd.

null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden