Games: Final Fantasy XIII gaat definitief naar de bliksem

Kun je Lightning Returns: Final Fantasy XIII spelen als je de vorige twee episoden van het dertiende deel of de voorafgaande twaalf afleveringen van Final Fantasy nog niet hebt gespeeld?

Aan vreemde creaturen geen gebrek in Lightning Returns. Beeld Square Enix

Dat kan best.

De eerste Final Fantasy verscheen in 1987, als de laatste gooi naar succes van een worstelende Japanse gamesmaker. Hironobu Sakaguchi slaagde in zijn opzet. De afgelopen 27 jaar zijn meer dan honderd miljoen exemplaren verkocht van wat Sakaguchi's zwanezang had kunnen zijn.

Hoewel ze veel elementen delen - jonge knappe personages, gigantische zwaarden, bovennatuurlijke krachten, monsters, complexe familie- en liefdesrelaties - staan de meeste delen op zichzelf.

Lightning Returns breit een einde aan de zijweg die de opvolgers van Sakaguchi in 2009 insloegen, met Final Fantasy XIII. In de vertelling ontwaakt hoofdpersonage en naamgever Lightning uit een coma van liefst 500 jaar en krijgt zij van de god Bhunivelze de niet geringe opdracht om zoveel mogelijk zielen te redden van een wereld die in dertien dagen ten onder zal gaan.

Kenmerkend voor FFXIII: reuzenzwaarden, Beeld Square Enix

Die boodschap wordt de spelers voorgeschoteld in filmische scènes in het eerste uur van de game, en wordt voornamelijk ontrafeld in dialogen. Nieuwkomers doen er het beste aan niet al te lang bij het gezwollen en onzinnige plot stil te staan, maar zich te focussen op de gevechten die de kern van Final Fantasy XIII vormen.

De makers hebben wederom het vechtsysteem onder handen genomen. Spelers bedienen alleen nog Lightning, in tegenstelling tot de teamgevechten uit eerdere delen. In eerdere delen moest je voorafgaand aan een gevecht je wapens kiezen in de vorm van zowel tastbare strijdmiddelen als bovennatuurlijke gaven. Nu kan de speler veel directer zijn arsenaal wisselen.

Het vechtsysteem is voor nieuwkomers nog altijd niet mals, zeker in combinatie met een klok waarop de tijd dreigend wegtikt.

Lightning als Lara. Beeld Square Enix

Intussen kun je Lightning uitdossen in honderden soorten outfits. In de vorm van downloadable content is het zelfs mogelijk de heldin het uiterlijk aan te meten van Lara 'Tomb Raider' Craft - minus de omvangrijke boezem.

De hoeders van Sakaguchi's erfenis schiepen voor Lightning Returns een vertrouwde, maar toch nieuwe futuristische fantasy-wereld, nadat de fans bij Final Fantasy XIII-2 hadden geklaagd dat er veel decors en locaties uit de eerste aflevering van XIII leken gerecycled.

Alle bedenkingen terzijde, Lightning Returns is een waardig einde aan Final Fantasy XIII.

Beeld Square Enix

Lightning Returns: Final Fantasy XIII (Square Enix)
Uitgebracht voor PlayStation 3 en Xbox 360
Geschikt bevonden voor 16 jaar en ouder

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.