Review

Games: een Sojoez-sim voor André Kuipers

Wat een aardig geste van Nintendo. De Japanse spelletjesreus heeft een game gemaakt waarmee André Kuipers kan trainen voor zijn komende missie naar het internationale ruimtestation ISS.

Door Peter van Ammelrooy
Een van de geslaagde onderdelen van Wii Play Motion - afgekeken van tv. (Beeld Nintendo) Beeld
Een van de geslaagde onderdelen van Wii Play Motion - afgekeken van tv. (Beeld Nintendo)

Met Star Shuttle kan de Nederlandse astronaut oefenen hoe hij een Sojoez-ruimtecapsule koppelt aan het ISS. Het inparkeren van een Sojoez in de ruimte is het ingewikkeldste onderdeel van Kuipers vlucht - de lancering en landing laten we dan even buiten beschouwing, want op die aspecten kan de Amsterdamse arts minder doen dan achterover liggen en bidden dat het goed gaat.

Star Shuttle zul je onder die naam niet in de winkel vinden. De Kuipers-simulator is onderdeel van Wii Play Motion, een spelletjesbundel die Nintendo uitbrengt om meer Wii-bezitters te verlokken tot de aankoop van een overbodige accessoire: de MotionPlus.

De MotionPlus is een vorig jaar mei geïntroduceerde upgrade voor de Wiimote, de afstandsbediening van de Wii-spelcomputer. De MotionPlus laat een preciezere besturing toe van games. In mei was het nog een kubusje met elektronica dat je aan de onderkant van de Wiimote stak, nu is het een complete controller - MotionPlus is geïntegreerd in Wii's toverstaf.

Helaas - of gelukkig, het is maar hoe je het bekijkt - zijn er weinig games die een MotionPlus vereisen (met de nadruk op eis). De onvolprezen Wikipedia komt tot een lijstje met een circa dertig titels die MotionPlus ondersteunen.

Een deel daarvan is nooit in Europa uitgebracht. Een deel daarvan moet nog op de markt komen. Er zijn evenwel slechts vijf spellen die niet werken zónder MotionPlus, inclusief The Legend of Zelda: Skyward Sword, een spel dat eind november verschijnt.

Wii Play Motion behoort tot deze eliteclub, maar de vraag is of deze twaalf mini-games de prijs van het lidmaatschap rechtvaardigen.

Sommige onderdelen, zoals de André Kuipers-simulator, zijn de moeite waard. Hoewel het idee simpel is, is Star Shuttle 'geen stukje taart' (zoals de Britten dat zeggen), maar elke volbrachte koppeling is wel bevredigend.

Hoog scoort ook Pose Mii Plus, waarin je schermpersonage door een tunnel valt met gaten waar hij alleen door kan als hij een specifieke houding aanneemt (in Hilversum hebben ze daar een hele wedstrijd omheen gebouwd).

Veggie Guardin' is een moestuin-nabootsing waarin je roofzuchtige knaagdieren op hun kop moet tikken voor ze jouw rabarber en radijzen verorberen. Nintendo voegt wat nieuwe elementen toe op deze 'Whack-A-Mole'-variant door sommige beestjes uit te rusten met een helm of met een Mii-masker zodat jij ze hopelijk niet zult neerknuppelen.

Tegenover deze hoogtepunten staan drie onderdelen waarvoor de aangekoekte stukjes op de bodem van de pan zijn gebruikt. Zoals Trigger Twist (kleiduivenschieten), Flutter Fly (geleid een zwevend figuurtje) en Jump Park (op een trampoline objecten uit de lucht plukken).

De overige games vallen in de brede categorie 'best wel lollig, maar hadden ook niet misstaan als download in de Wii-webwinkel'. Wii Play Motion is daarmee een gamebundel geworden die je moet kopen als je nog geen MotionPlus hebt of als je er nog eentje behoeft voor samenspel.

Of als je André Kuipers heet.

Wii Play Motion (Nintendo)
Uitgebracht voor de Wii
Geschikt bevonden voor 7 jaar en ouder (PEGI)

null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden