Review

Games: een meesterlijke Mickey Mouse

Walt Disney nam een gok door legende Warren Spector in te huren voor het eerste volledige computerspel rond zijn 80 jaar oude mascotte Mickey Mouse. Het resultaat is evenwel hartveroverend mooi en bij vlagen hartverscheurend frustrerend door een onwillige bediening.

Mickey Mouse komt wat rare kwasten tegen in zijn eerste computerspel. (Beeld Junction Point / Disney) Beeld null
Mickey Mouse komt wat rare kwasten tegen in zijn eerste computerspel. (Beeld Junction Point / Disney)

Warren Spector is het brein achter gelauwerde en gewelddadige spellen als System Shock en Deus Ex. Hij is niet de eerste ontwikkelaar die in je gedachten schiet als je aan een Disney-game denkt.

En dat geldt ook voor Mickey Mouse. In Disneys vroegere tekenfilms werd de brave muis al snel van het scherm gespeeld door óf brutale eenden (Donald Duck) of bloedeloze sprookjesfiguren (Assepoester, Sneeuwwitje). Misschien is Epic Mickey juist door die mix van onverwacht en achtergesteld talent wel zo'n bijzondere creatie geworden.

Warren Spector mocht onbeperkt de archieven van Walt Disney plunderen en dat is al meteen aan de openingsact van Epic Mickey te zien.

Het avontuur opent met een variant op De Tovenaarsleerling uit de avondvullende animatiefilm Fantasia (uit 1940). De nieuwsgierige muis zet dit keer niet de tovenaarsmuts op om bezemstelen aan het werk te zetten, maar knoeit met verf en verfverdunner over een soort maquette, die de toegangspoort blijkt te zijn tot Vergeetland. Dat is een sprookjesrijk waar alle Disney-figuren naar verkassen als ze in vergetelheid raken.

Mickey raakt in paniek als hij met een verfkwast onbedoeld een inktmonster tevoorschijn tovert. De muis denkt hem met thinner te hebben verdelgd, maar het schimmige wezen zal hem maanden later alsnog naar Vergeetland ontvoeren.

Dat blijkt door Mickeys geknoei een in duisternis gehulde omgeving te zijn. De muis moet de bewoners van het juk van de inktmonsters redden. Warren Spector voorziet de muis daarvoor van een uniek wapen: een kwast die verf of thinner kan spuiten.

Met verf kan Mickey onzichtbare elementen in het decor tevoorschijn toveren, zoals een brug over een gapende kloof of een verborgen poort. Met verfverdunner kan hij obstakels en tegenstanders uit de weg ruimen, of mechanische puzzels oplossen.

(Spector lijkt inspiratie te hebben opgedaan met het Nederlandse studentenspel De Blob, in 2008 commercieel uitgebracht door THQ, dat in februari een vervolg uitbrengt).

De voorraden verf en verdunner die Mickey mee heeft zijn niet oneindig. Hij moet ze met verstand aanwenden, door lang spuiten af te wisselen met losse kledders. Mickey moet zijn emmertjes voortdurend bijtanken door schatkisten, standbeelden en andere objecten aan diggelen te slaan. Behalve nieuwe 'munitie' levert dat ook extra levens op en andere vaardigheden.

Vergeetland is bevolkt door een gevarieerde hoeveelheid vijanden. Mickey kan ze naar zijn kamp overbrengen door ze met verf te bespuiten, maar ook oplossen in thinner.

De game laat de speler de vrije hand: als hij van Mickey een minder brave borst wil maken, zullen meer tegenstanders met een jammerlijke kreet in inktplasjes veranderen.

Spector wisselt de onderdelen met kwast, verf en thinner af met klim- en klauterstukken, waarin beelden uit klassieke Mickey-films zijn verwerkt, waaronder Steamboat Willie en Lonesome Ghosts.

Ook Oswald the Lucky Rabbit duikt in Epic Mickey op. Dat was het tekenfilmpersonage waarmee Walt Disney zijn carrière begon, maar die de Amerikaan om auteursrechtelijke redenen moest laten schieten toen hij zijn eigen filmstudio begon.

Met al die rijkdom is het een raadsel waarom Spector niet meer aandacht heeft geschonken aan de besturing van het spel. De camera staat soms geheel de verkeerde kant op gericht en geen duizend toverkwasten die hem weer in beweging krijgen.

Het valt te prijzen dat gamers in Epic Mickey veel kansen krijgen om de draad op te pakken, bijna altijd dicht bij de plek waar ze sneuvelden, maar het haalt de vaart uit het spel en leidt tot frustratie.

Epic Mickey is door de gebrekkige bediening een ietwat gemankeerd kunstwerk, maar laten we wel wezen: het Rijksmuseum gooit De Nachtwacht ook niet in de kelder omdat er verf van de lijst bladdert.

Epic Mickey (Junction Point Studio / Disney)
Uitgebracht voor de Wii
Geschikt bevonden voor 7 jaar en ouder (PEGI)null Beeld null
null Beeld null
null Beeld null
null Beeld null
null Beeld null
null Beeld null
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden