Review

Games: een ijzeren formule, gegoten in hard plastic

Wie is leuker: Han Solo of Jack Sparrow? Voor die keuze staat de gamer nu de LEGO-games zich sneller vermenigvuldigen dan konijnen in een viagralaboratorium.

Een feest der herkenning in LEGO Pirates of the Caribbean. (Beeld Traveler's Tales)

In het tijdbestek van amper drie maanden hebben twee nieuwe LEGO-games het licht gezien. In LEGO Star Wars III The Clone Wars trekken de plastic wezentjes verder waar geen enkel poppetje eerder is geweest. In LEGO Pirates of the Caribbean monsteren plastic piraten aan op de Black Pearl, de zwarte schuit van 's werelds enige zeeschuimer met eyeliner.

Het is moeilijk te zeggen welke van de twee nieuwe blokjesspellen de beste is - als die keuze al valt te maken. Het komt grotendeels neer op smaak en persoonlijke voorkeur. The Clone Wars is niet gebaseerd op George Lucas' eindeloze science fiction-saga, maar op een van de vele spin-offs - een tekenfilmserie. De avonturen zijn dus te begrijpen zonder kennis van de ingewikkelde verhaallijn van de kosmische kroniek.

Maar dat geldt ook voor de LEGO-adaptatie van The Pirates of the Caribbean. Daarvoor is volop geplunderd uit de (vier) films rond de figuur van Jack Sparrow, de door Johnny Depp meesterlijk gespeelde verwijfde schrik van de zeven zeeën. Maar ook zonder voorkennis is deze game prima te genieten.

Aan de ijzeren, prijswinnende formule heeft ontwikkelaar Traveller's Tales, werkend voor twee meesters (LucasArts en Disney), niets verandert. Nog steeds moeten we poppetjes, objecten en obstakels in blokjes uiteen laten vallen, of juist met LEGO-steentjes nieuwe voorwerpen bouwen die onze schermfiguurtjes verder helpen.

Nog altijd doen de poppetjes het zonder dialoog en moet je emoties aflezen aan fronsende wenkbrauwen of een kunstmatige glimlach, aangevuld met symbooltjes die hun geestelijke gesteldheid verbeelden. Humor speelt als weleer de boventoon in beide games.

Aan LEGO Star Wars III The Clone Wars zijn strategische spelelementen toegevoegd, waarbij de speler basis moet veroveren door vijandige kampementen aan gruzelementen te bombarderen.

Hoe verder het spel vordert, hoe moeilijker de verovering van die bases verloopt. Om een eigen strijdmacht op te bouwen, moet de vijand met beleid van de kaart worden geveegd. Sommige verdedigingslinies laten zich alleen met specifieke wapens slopen.

Traveller's Tales heeft in beide games niets gerepareerd dat niet stuk was, maar helaas ook gebreken uit voorgaande avonturen niet verholpen. Poppetjes kunnen nog steeds op onverklaarbare wijze vast komen te zitten in het decor. In de spelmodus voor twee spelers is het niet moeilijk het overzicht kwijt te raken als het strijdtoneel volstroomt met Stormtroopers of piratenjagers. Het overschakelen van het ene naar het andere figuurtje verloopt ook niet altijd zonder haperingen.

Geen van die bezwaren weegt zwaar genoeg om de aanschaf van welke LEGO-titel dan ook af te raden (behalve Star Wars en Pirates of the Caribbean zijn ook Harry Potter, Batman en Indiana Jones 'verblokt').

Het advies luidt eerder: haal Han Solo én Jack Sparrow in huis.

LEGO Star Wars III The Clone Wars (Traveller's Tales / LucasArts)
Uitgebracht voor Xbox 360, PlayStation 3, Wii, DS & 3DS, PlayStation Portable, Windows
Geschikt bevonden voor 7 jaar en ouder

LEGO Pirates of the Caribbean (Traveller's Tales / Disney Interactive)
Uitgebracht voor Xbox 360, PlayStation 3, Wii, DS & 3DS, PlayStation Portable, Windows
Geschikt bevonden voor 7 jaar en ouder

Iedere gelijkenis met Johnny Depp bestaat niet alleen in uw verbeelding.
The Force is een beetje uit zijn krachten gegroeid, in dit geval.
Een veldslag waar George Lucas zijn vingers voor af zou likken.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.