Review

Games: een exotische zandbak voor dictators

Voor dictators die de laatste tijd met lede ogen broeder-despoten hebben zien sneuvelen is er goed nieuws. Kalypso heeft een nieuwe versie klaar van de simulator waarmee ze kunnen oefenen hoe ze aan het pluche blijven plakken als er stront aan de knikker is.

De toegenomen welvaart (9 toeristen zijn aangekomen) verdient een standbeeld in Tropico 4. (Beeld Kalypso)

Tropico is een boeiende kruising tussen The Sims - EA's populaire mensenmanager - en Civilization, de imperiumbouwer van Take2 Games.
De nieuwe editie, Tropico 4, voegt enkele nieuwe elementen toe, maar neemt geen grote stappen. Naast de bestaande bedreigingen - politieke opstanden in eigen huis en geopolitieke troebelen - zijn er voor het eerst ook natuurrampen die het paradijselijke rijkje van El Presidente bedreigen. Er zijn ook nieuwe gebouwen (20 stuks) neer te zetten in dit virtuele Cuba, inclusief een winkelcentrum.

Er zijn twintig missies te spelen, op tien verschillende lokaties in de bananenrepubliek. Er zijn ook meer grote mogendheden die hun gretige oog op het eilandje kunnen laten vallen. Voor het eerst kan de speler ook de import monitoren en advies vragen over een baaierd aan kwesties aan een virtuele ministerraad.

Nog steeds moet de gamer als El Presidente de juiste balans vinden tussen economische welvaart (banen), sociaal welzijn (geluk) en politiek welbevinden (burgerlijke vrijheden). Er zijn voortdurend verwijzingen te vinden naar reeële gebeurtenissen, zoals een oliebedrijf dat de dictator benadert om een crisis rond een zinkende olietanker op te lossen (of te negeren).

Grafisch is Tropico 4 flink opgepoetst in vergelijking met zijn voorganger; technisch vliegt de boel hier en daar nog wel eens uit de bocht. De besturing vereist grote precisie en de camera werkt niet echt mee.

Tropico 4 heeft een steile leercurve en de ontwikkelaars hebben weinig gedaan om nieuwelingen langzaam wijs te maken in het spel. De introductielessen zijn kort en stevig.

Een maand geleden kwam al de eerste downloadable content voor het spel beschikbaar, toepasselijk de Junta-uitbreiding geheten. Het voegt onder meer een bunker-optie toe, een versterking van de militaire gelederen die slechts door vijf soldaten hoeft te worden bemand - El Presidente hoeft er geen nieuwe generaal voor aan te stellen.

Tropico 4 is weer met vaart en de bekende humor gemaakt. Volhardende despoten zullen uren in de weer zijn om te voorkomen dat ze op de mestvaalt van de geschiedenis belanden. Het perfecte kerstgeschenk voor Robert Mugabe, Aleksandr Loekasjenko en Kim Jong-Il.

Voropgesteld dat geknechte bevolkingen van Zimbabwe, Wit-Rusland en Noord-Korea zich nog lang genoeg gedeisd houden zodat zij de game kunnen uitspelen.

Tropico 4 (Heamimont Games / Kalypso)
Uitgebracht voor Windows en Xbox 360
Geschikt bevonden voor 16 jaar en ouder

Toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor despoten.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden