Review

Games: Castlevania is Game of Thrones in het kwadraat (maar zonder seks en Carice)

Castlevania is een vooral in Japan populaire spellenreeks die zich al sinds 1986 afspeelt in een plat vlak. Lords of the Shadow: Mirror of Fate is een hernieuwd uitstapje in de derde dimensie. Met behulp van de 3DS.

Wapperende kapsels in Castlevania. Beeld Konami
Wapperende kapsels in Castlevania.Beeld Konami

Goed beschouwd is Castlevania een soap. Een epos over een familie, al eeuwen verscheurd door het lot en generaties overspand. Een tragedie over zonen die tegen hun onstpoorde vader in opstand komen. Een tranentrekker over in de steek gelaten kinderen die achter het geheim van hun herkomst proberen te komen.

Het is een familiesoap - maar wel eentje met vampiers, hellehonden, magische krachten en dwaaltochten door slecht verlichte kamers en kelders in een verdoemd kasteel. En laten we de zweep niet vergeten, het favoriete wapen van de Belmonts. Het zijn de enige fictieve personages met een voorliefde voor de zweep - op Indiana Jones na.

Castlevania begon in 1986 eenvoudig. We kropen in de huid Simon Belmont, een afstammeling van een geslacht van vampierjagers, die in een onmetelijk kasteel een ontelbare stroom monsters verslaat om uiteindelijk met zijn inmense zweep graaf Dracula te vellen. Dit alles in een mix van fantasy overgoten met een gotische saus - denk Game of Thrones in het kwadraat (maar zonder de seks en Carice).

Sindsdien is er bijna elk jaar een aflevering verschenen, waarbij grote sprongen in de tijd zijn gemaakt. De strijd tussen de Belmont-clan en de bloedzuiger uit Bram Stokers roman gaat terug tot het jaar 1094 (in Lament of Innocence) en reikt in de toekomst, tot 2036 (in Dawn of Sorrow). Het verhaal heeft vele vertakkingen gekregen.

In het nieuwste avontuur Castlevania - Lords of the Shadow: Mirror of Fate volgen we de lotgevallen van maar liefst drie hoofdpersonages, onder wie veteraan Simon Belmont en alle drie met een opvallend accent (er zijn drie Schotse stemacteurs ingehuurd).

Behendig worden allerlei verhaallijnen uit vorige games met elkaar verknoopt, tussen de gevechten door opgediend in stripboekvorm. Die beelden leveren een scherp contrast op met de 3D-taferelen in de rest van de game.

De diepere betekenis van sommige ontwikkelingen zal de nieuwkomers ontgaan, maar de game vormt een prima introductie tot het universum van Castlevania - zeker wat de spelbesturing betreft. (Wie echt bij het begin wil beginnen kan de originele Castlevania downloaden voor de Virtual Console van de 3DS).

De games hebben zich altijd in twee dimensies afgespeeld. Castlevania is van oudsher een side-scroller. Helden en demonen bewegen zich voornamelijk van links naar rechts en vice versa, met af en toe een sprong naar boven of beneden.

Maar de dieptewerking op Nintendo's 3DS is een aardige toevoeging aan het gebeuren op het scherm. De transformatie naar een extra dimensie is beter geslaagd dan bij de uitstapjes in 3D op de grotere spelcomputers.

Wat de beelden betreft lijkt ontwikkelaar Steam sowieso de technische grenzen van de 3DS te hebben opgezocht. Dat resulteert in oogstrelend beeld, maar ook in lange laadtijden - hou rekening met lange pauzes tussen de hoofdstukken. De avonturen van de drie protagonisten breken de vertelling prettig in drie delen, die ook weer uit hapklare brokken bestaan.

Castlevania biedt een recept dat sommigen misschien nooit zal bekoren, maar voor de liefhebbers van het genre is er in Mirror of Fate een smakelijk buffet aangericht.

Castlevania - Lords of the Shadow: Mirror of Fate (Steam / Konami)
Uitgebracht voor de 3DS
Geschikt bevonden voor 16 jaar en ouder (PEGI)

Opzwepende actie in het kasteel van Dracula. Beeld Konami
Opzwepende actie in het kasteel van Dracula.Beeld Konami
null Beeld Konami
Beeld Konami
null Beeld Konami
Beeld Konami
Nooit een saai moment in Castlevania. Beeld Konami
Nooit een saai moment in Castlevania.Beeld Konami

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden