Review

Games: brute ridders versus boze vogels

AMSTERDAM - Met één been op Marktplaats: dat geeft het lot wel aardig weer van de PlayStation Portable. Er verschijnen weinig (opvallende) games voor Sony's draagbare spelcomputer. Bovendien dient zich nog deze maand de opvolger al aan. Dus Tactics Ogre: Let Us Cling Together is wat dat betreft een verrassing te noemen.Om niet te zeggen: een aangename verrassing.

In Angry Birds zijn de vogels boos en de varkens groen. (Beeld Rovio)

Niet alleen omdat iemand het kennelijk nog de moeite vindt om voor de zeven jaar oude, bijna afgeschreven PSP nog een nieuwe game uit te brengen. Het is ook een fijne surprise omdat Tactics Ogre: Let Us Cling Together een juweeltje is voor liefhebbers van tactische en strategische spellen op broekzakformaat.

Het spel met de onmogelijke titel (een ogre is de Engelse aanduiding voor een bruut, boeman, bullebak of mensetende reus - niet iets waar je per se trouw aan wilt blijven) is een remake van een game die in 1995 verscheen, toen voor de Super Famicom, een Japanse spelcomputer uit een ver verleden.

In 2006 - elf jaar later! - werd het door lezers van het Japanse gamesblad Famitsu nog uitgeroepen tot het op zes na beste spel ooit uitgebracht.

Als er in 1500 jaar ooit een geslaagde, andere vorm is bedacht voor het nobele schaakspel, dan is dit het wel. In Tactics Ogre: Let Us Cling Together kiest de speler met welke pionnen hij een speelveld betreedt. Hij moet een tactisch zo stevig mogelijk team van ridders bijeen brengen, in klasse en vaardigheden. Daarna krijgen speler en computer elk beurt voor beurt de kans elkaar weg te spelen.

Het decor van Tactics Ogre: Let Us Cling Together is redelijk eenvormig: het spel is helemaal gericht op de handeling. Het is een spel dat vooral bedoeld is voor gamer die een beetje houdt van statistieken, rekenkunde en boekhouding. Tactics Ogre: Let Us Cling Together heeft dan ook een behoorlijke steile gewenningscurve. Het duurt zeker een paar uurtjes voor dat de bedoelingen van de game zich openbaren.

Let Us Cling Together is een van de inmiddels zeven games die in de Tactics Ogre-reeks zijn verschenen. Voor een goed begrip is voorkennis niet strikt noodzakelijk over de permanente staat van oorlog in het fantasierijk Valeria. Tijdens het spelen verstrekt het spel voortdurend achtergrondfeiten en biografieën van de schermpersonages.

Tactics Ogre: Let Us Cling Together kan ook moeiteloos opnieuw worden gespeeld, als het einde is bereikt. Bij elke morele keuze slaat de game weer een andere weg in, met meer plotwendingen dan honderd seizoenen 24.

Vogels zonder vingers
De PSP-bezitter die liever wat ongecompliceerd vermaak verlangt, kan nu in de PSN Store terecht voor Angry Birds. Het succesverhaal achter de kamikazevogels is bekend: eerst verschenen voor de iPhone is de game door miljoenen.

Met versies voor andere mobiele telefoons, Windows en Mac heeft een van oorsprong driemansbedrijfje nu meer dan 100 miljoen exemplaren verscheept (het aantal gedownloade games).

Angry Birds voor de PSP (en PlayStation 3) is een nauwgezette vertolking van het originele iPhone-spel - met een levensgroot verschil. Op Apple's smartphone vuur je de boze vogels af op bouwsels waarin ei-stelende varkens zich schuilhouden door een katapult met je vingers aan te trekken en de hoek plus snelheid te bereken waaronder de gevedere projectielen op hun doel afstormen.

De PSP mist een aanraakscherm. Het is toch een andere, iets minder directe beleving. Het is ook een iets duurdere beleving, met een prijs voor de PSP-versie die ongeveer vier keer hoger ligt dan de 79 eurocent die de Angry Birds in Apple's iTunes-webwinkel kost.

Het plezier hoeft er niet minder om te zijn: met 200 levels zit er voor dagenlang entertainment in Angry Birds. Wel gek dat Peter Vesterbacka deze week tijdens een forum in Austin (Texas) de stelling poneerde dat spelcomputers als de PlayStation 3, Xbox 360 en Wii ten dode zijn opgeschreven vanwege het succes van mobiel gaming.

Zeker een dood vogeltje tegen zijn hoofd gehad.

Tactics Ogre: Let Us Cling Together (Square Enix)
Uitgebracht voor de PlayStation Portable
Geschikt bevonden voor 12 jaar en ouder

Angry Birds (Rovio)
Uitgebracht voor de PlayStation Portable, PlayStation 3
Geschikt bevonden voor 3 jaar en ouder

Tactics Ogre is een schaakspelvariant op speed. (Beelden Square Enix)
Waarom de vogels een katapult gebruiken en niet gewoon vliegen blijft een raadsel. (Beeld Rovio)
Tactics Ogre heeft alle kenmerken van een Japans computerrollenspel. (Beeld Square Enix)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden