Review

Games: attentie dr. Phil, Nintendo op lijn 3

FlingSmash is een gek computerspel, maar dan gek gespeld als schizofreen. Het is een dapper spelletje dat iets te veel tegenstrijdige instructies meekreeg.

Door Peter van Ammelrooy
Zip neemt in FlingSmash een grotere tegestander op de korrel. (Beeld Artoon) Beeld
Zip neemt in FlingSmash een grotere tegestander op de korrel. (Beeld Artoon)

FlingSmash is zo mal, dat het hoofdpersonage geen gek figuur zou slaan op de sofa van de Amerikaanse televisiepsycholoog dr. Phillip Calvin McGraw. Het gesprek zou zo kunnen verlopen.

Dr. Phil: Ik vond het wel heel moeilijk om je te besturen, eh... Zip?

Zip: Ja, zo heet ik in de game. Ik kan wel begrijpen waarom je moest wennen aan de bediening. FlingSmash is een kruising tussen een flipperkast en tennis. Je moet mij met de WiiMote Plus over het scherm laten stuiteren, waardoor ik muren met allerlei soorten blokken afbreek. Die zijn opgeworpen door de snoodaard Omnibus op Suthon Island, waar ik woon.

Dr. Phil: Wat vreselijk! (Het publiek klapt en joelt.)

Zip: Ach, ik heb er wel schik in. Dat heen en weer gestuiter is erg leuk. Wat spelers frustrerend vinden, is dat het decor van rechts naar links beweegt, of andersom als je linkshandig bent, terwijl ik die muren afbreek, en dat er geen kans is om terug te stuiteren om gemiste blokken opnieuw te raken. Dus als je meer punten wil zul je een level opnieuw moeten spelen. Ik heb wel heel wat vloeken naar mijn hoofd gehad.

Dr. Phil: Maar dat is soms je lot als je in een computerspel speelt.

Zip: Tuurlijk. Ik heb er geen moeite mee. Ik had ook televisiepsychiater kunnen worden. Dat hadden mijn ouders erger gevonden. (Het publiek klapt en joelt.)

Het probleem is: ik ben in een doosje gestopt met een Wii Remote Plus. Dat is een verbeterde versie van het besturingspookje van de Wii-spelcomputer van Nintendo. Het jammere is dat je aan FlingSmash soms niet merkt dat je met die Remote Plus zoveel beter kunt richten en sturen. Want ja, flipperen met een tennisracket of tennissen met een flipperkast - dat is geen kattenpis.

Dr. Phil: Maar die Wii Remote Plus, die kun je dan toch in andere Wii-spelen gebruiken?

Zip: Klopt... op papier. In werkelijkheid zijn er pas acht games die geschikt zijn voor de Wii Remote Plus. De baas van de Wii, Nintendo, kan al die andere duizenden Wii-games niet met een updatetje geschikt maken voor die betere bediening. Dus koop je FlingSmash dan voor het spel of voor de Wii Remote Plus?

FlingSmash is heel erg leuk, maar je zou de game eigenlijk voor een habbekrats moeten kunnen downloaden. En het geld neertellen voor een Wii Remote Plus is pas zinvol als er meer spellen zijn die dat nodig hebben. Het is om... hoteldebotel van te worden.

Gelukkig kun je FlingSmash ook met zijn tweeën spelen. Dan is die ander mijn vrouwelijke bondgenoot. Pip... ze kon er niet bij zijn vandaag.

Dr. Phil: Hier, pak een tissue en droog je tranen. Applaus graag voor Zip, die zo openlijk wilde praten over zijn zware lot. Volgende week in de studio: vrouwen die getrouwd zijn met kaalhoofdige mannen die hun viezige snor weigeren af te scheren.

(Het publiek klapt en joelt.)

Naschrift ter verdediging van de Wii Mote Plus. Er zijn meer spellen op komst die van de verbeterde besturing gebruik maken. Nintendo werkt aan een opwindend Wii-spel met zijn beroemdste zwaardslingeraar, Link. Wanneer The Legend of Zelda: Skyward Sword uitkomt is nog niet bekend.

FlingSmash (Artoon / Nintendo)
Uitgebracht voor de Wii
Geschikt bevonden voor 3 jaar en ouder

null Beeld
null Beeld
null Beeld
FlingSmash is een mengeling van tennis en flipperen: flennis? tlipperen? Beeld
FlingSmash is een mengeling van tennis en flipperen: flennis? tlipperen?
null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden