'Gamers zijn geen zonderlinge nerds'

Een hoogleraar van de Erasmus Universiteit maakt korte metten met het stereotype van gamers als zonderlinge nerds. 'Ze zijn juist sociaal gemotiveerd.'

Van onze redactie

Eenzame nerds met weinig vrienden, die de hele dag op een zolderkamertje achter de computer en de pizzadozen zitten. Dit stereotype beeld van gamers bestaat nog steeds. Maar volgens hoogleraar J. Jansz van de Erasmus Universiteit in Rotterdam klopt dat niet. Gamers zijn juist sociaal gemotiveerd en hebben online veel contacten.

Creatief

Jansz stelt dat in zijn oratie waarmee hij vrijdag een bijzondere leerstoel 'Communicatie en media, in het bijzonder de samenhang tussen mediaconsumptie en mediaproductie’ aanvaardt. Hij gaat onder andere onderzoek doen naar de motieven die gamers en internetters hebben om creatief op het web te zijn.

Volgens Jansz zijn gamers op twee manieren sociaal bezig. Ten eerste geven zij - in aanvulling op 'officiële' recensenten - via weblogs en fora op internet hun oordeel over games, en die delen ze ook met elkaar. Ten tweede werken zij ook actief mee aan het creëren van nieuwe games en veranderen zij bestaande games. Jansz noemt deze groep gamers 'actieve mediagebruikers 2.1'.

De zogenoemde 'user created content' die mediagebruikers 2.1 maken draagt niet alleen bij aan hun eigen plezier, maar ook aan dat van anderen.

Geweld

Jansz deed ook onderzoek naar het effect van gewelddadige games. Hij onderstreept dat games schadelijk kunnen zijn voor bepaalde leeftijdsgroepen. Ouders en winkeliers moeten daarom zich strikt houden aan de leeftijdsaanduidingen van games. De huidige PEGI-classificatie voldoet prima en geeft duidelijk aan voor welke leeftijd een game geschikt is.

Gamers: nerds of sociale dieren? (Colourbox) Beeld
Gamers: nerds of sociale dieren? (Colourbox)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden