GAMER GAAT TESTVERSIE BINNEN: DOM

*******..

DS

Stay Alive

Regie William Brent Bell.Met Jon Foster, Samaire Armstrong.In 10 zalen.

De familieband tussen het horrorgenre en computerspelletjes is sterk. De Resident Evil-games lieten zich inspireren door zombiefilms, en werden vervolgens ook weer tot films bewerkt. Recent maakte de filmversie van het spel Silent Hill mooi gebruik van de decors van de games.

De premisse van de B-griezelfilm Stay Alive lag dus voor de hand. In de film van William Brent Bell worden film en spel direct vermengd en gaat het om een dodelijke game: wie in het spel verliest, komt kort daarop ook aan z’n eind in de zogenaamde werkelijkheid.

In de opening van de film gaat een gamer de testversie van een virtuele wereld binnen, waar hij in een negentiende-eeuws uitziend spookhuis wordt omringd door misvormde wezens die hem al snel weten op te stropen. Even later hangt hij ook in zijn eigen huis aan een touw om z’n nek in het trappenhuis.

De scènes lijken precies op elkaar, en die parallellen blijven intact als de echte plot begint, waarin een groepje vrienden aan het Stay Alive-spel begint. Zoals gebruikelijk wordt het gezelschap steeds verder gereduceerd, tot degenen die als laatste overblijven de verborgen logica achter de sterfgevallen ontdekken.

De schrikmomenten, de special effects en de animaties die onderweg worden gebruikt zijn fatsoenlijk uitgevoerd. Maar de mix van digitale en geacteerde scènes kan maar moeilijk verhullen dat het basisverhaaltje – over een heks van wie de geest via het spel ook vanuit het hiernamaals blijft moorden – een ongeïnspireerd gegeven is. DS

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden