'Gamen goedkoper dan boek lezen'

Ondanks de fikse prijzen voor computerspellen is gamen relatief een goedkopere hobby dan naar de bioscoop gaan of een boek lezen (met video).

Tot die slotsom komt het gamesmagazine Power Unlimited na een peiling onder 3.000 bezoekers van zijn website.

Daaruit blijkt dat gamers gemiddeld 23,8 uur plezier hebben van een game. Bij een gemiddelde prijs van 50 euro geeft dit een kostenplaatje van 2,10 euro per uur.

Die prijs staat volgens Power Unlimited niet in verhouding tot een bioscoopbezoek (6,66 euro per uur) of het huren van een tennisbaan (10 euro per uur). De duurste vrijetijdsbesteding is een rondje karten, want daar is een consument al snel 12 euro per twaalf minuten aan kwijt. Een uur karten zou uitkomen op 60 euro.

Volgens Power Unlimited hoeven de uitgaven aan games niet te lijden onder de recessie, als wordt gekeken naar opbrengst per uur.

‘Behoefte aan vermaak zal er altijd zijn, alleen zoekt men het in tijden als deze vaker binnen de huiselijke kring. Gamen is daarbij niet alleen een van de leukste, maar ook nog eens relatief goedkoopste vormen van entertainment, aldus hoofdredacteur Niels Roodenburg.

Het magazine gaat bij zijn berekeningen wel uit van een aantal aanvechtbare veronderstellingen. Zo ligt de prijs van populaire nieuwe games veelal hoger dan de 50 euro die het blad toepast – tien tot bijna 25 euro hoger.

Tekst loopt door onder video

]]>

Buiten beschouwing blijft ook de aanschaf van een spelcomputer (vanaf 249 euro) of computer (minimaal 400 euro) en de elektriciteit die deze apparaten in 23,8 uur verbruiken. (Een boek kun je bij daglicht lezen.)

De uurprijs van een boek wordt bepaald door uit te gaan van een boek met 100 duizend woorden, een leessnelheid van 250 woorden per minuut en een gemiddelde prijs van 15 euro per titel. Wie langzamer leest, is per uur goedkoper uit dan gamen.

Top 10 van hobby’s, gerangschikt op prijs per uur:

1. Gamen 2,10 euro
2. Lezen 2,27 euro
3. Uitgaan 6,25 euro
4. Bowlen 6,32 euro
5. Bioscoopbezoek 6,66 euro
6. Tennis 10 euro
7. Cabaretvoorstelling 13,33 euro
8. Popconcert 15 euro
9. Lasergaming 20 euro
10. Karten 60 euro

Een game spelen als Killzone 2 is een goedkopere hobby dan een boek lezen, zegt Power Unlimited. (Foto D. van der Laan) Beeld
Een game spelen als Killzone 2 is een goedkopere hobby dan een boek lezen, zegt Power Unlimited. (Foto D. van der Laan)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden