game

Gamedrieluik Mass Effect Legendary Edition is een briljante oude wijn in een designzak ★★★★☆

Veertien jaar lijkt weinig, maar voor games is dat in termen van techniek een eeuwigheid geleden. Is het dan slim om een game uit 2007 opnieuw uit te brengen? Het vernieuwde Mass Effect tikt een hoop (goede) hokjes aan.

Peter van Ammelrooy
In Mass Effect is het weer eens hommeles in het heelal en trekt de mens samen met aliens op tegen een gezamenlijke vijand. Beeld BioWare
In Mass Effect is het weer eens hommeles in het heelal en trekt de mens samen met aliens op tegen een gezamenlijke vijand.Beeld BioWare

Heeft iemand al gebeld met Cooper Lawrence?

Cooper Lawrence werd in januari 2008 voor korte tijd een publiek figuur, toen ze voor de Amerikaanse televisie – of preciezer: het knetterrechtse kanaal Fox News – de meest wilde uitlatingen deed over Mass Effect. Die sf-game was in november het jaar daarvoor onder daverend applaus verschenen.

Volgens Lawrence bevatte Mass Effect pornografische beelden en konden spelers als hoofdrolspeler kiezen met hoeveel vrouwen ze seks wilden hebben. Op de vraag van een gamesjournalist in de uitzending of Lawrence de game had gespeeld had psycholoog en schrijver een antwoord dat haar wekenlang tot de risee van het internet maakte: ‘Nee.’ Ze had zich bij laten praten, door anderen die het spel ook nooit hadden gespeeld.

Lawrence kan de schade inhalen met Mass Effect Legendary Edition. Uitgever Electronic Arts heeft de game uit 2007 opgepoetst en opgepimpt, zodat de avonturen van commandant Shepard als man of als vrouw nu speelbaar zijn op de nieuwere generaties PlayStation en Xbox, en er ook beter uitziet op Windows-pc’s.

Niet alleen het originele spel heeft die behandeling gekregen. Ook de vervolgen Mass Effect 2 uit 2010 en Mass Effect 3 uit 2012 zijn door de wasstraat getrokken en staan nu met zijn drieën fris en blinkend op één schijfje. Samen met alle extra content die voor de trilogie is uitgebracht in loop der jaren. Dat zijn 40 stuks aan promotiewapens, pantsers, packs, extra levels en andere updates. Die overvloed aan extra’s moet het gemis verzachten van een optie om online met anderen te spelen, want de multiplayer-modus is eruit gesloopt.

Zomaar een vriendelijke alien of 'love interest'? Het is kiezen geblazen in Mass Effect Legendary Edition. Beeld BioWare
Zomaar een vriendelijke alien of 'love interest'? Het is kiezen geblazen in Mass Effect Legendary Edition.Beeld BioWare

Vreemdelingenliefde

Voor de prijs van één haalt de gamer een spraakmakende trilogie in huis, maar nog altijd geen stomende seks. Er is wat bloot, er is wat gestreel mogelijk met hetzelfde geslacht en er kan zelfs gezoend worden met een buitenaards wezen (iets wat ze bij Fox News al helemaal niet kunnen hebben). Maar voor de rest gaat er allemaal nog braver aan toe dan in de gemiddelde grote publieksfilm uit Hollywood.

Voor veel romantiek is ook helemaal geen tijd, want in het Mass Effect-drieluik moet de kosmos weer eens van de ondergang worden gered.

Heel de kosmos? In elk geval dat deel waarvan het stoffelijk omhulsel is opgebouwd uit organische bouwstenen. Een mechanisch ras, de Reapers, is erop gebeten om alles uit te roeien dat levend weefsel bevat, de mens inbegrepen. Dat allemaal aan het eind van de 22ste eeuw waarin de mensheid ver buiten de aardse dampkring is getreden en in grote galactische bondgenootschappen het kwaad het hoofd probeert te bieden.

Als dit allemaal bekend voorkomt: ja, Mass Effect geeft hele grote complimenten aan die bekende, grote, eeuwigdurende filmische soap Star Wars.

Het eerste deel van Mass Effect maakte destijds indruk omdat dit een van de eerste games was waarin de keuzes die je als speler maakt, zowel op het persoonlijke als op het interplanetaire vlak, consequenties heeft voor het verdere verloop van de vertelling.

Razend was in 2012 dan ook de gamersgoegemeente toen ontwikkelaar BioWare voor Mass Effect 3 een slotakkoord had bedacht dat straal voorbijging al die uren moreel geploeter. BioWare probeerde zijn faux pas nog met een alternatief einde te repareren, maar toen was de schade al toegebracht. De reparatiepoging van toen vormt nu het officiële slot van de opgevijzelde derde deel.

Zoek de zeven verschillen tussen het origineel uit 2007 en de Legendary-remake van 2021. Beeld BioWare
Zoek de zeven verschillen tussen het origineel uit 2007 en de Legendary-remake van 2021.Beeld BioWare

Baksteen

De grafische opknapbeurt heeft vooral het eerste deel van Mass Effect goed gedaan. Kijk een beetje door je wimpers naar het tv- of computerscherm en je zou zweren dat je een game voorgeschoteld hebt gekregen die de ontwikkelstudio gisteren heeft verlaten, in plaats van veertien jaar terug.

Ook de geluidsband is vernieuwd. De Mako, de pantserwagen uit Mass Effect voor planetaire terreinverkenningen, is nu niet meer een vrijwel onbestuurbare baksteen op wielen. Maar de verbetering heeft zich niet uitgestrekt tot sommige animaties, spelmechanismen en tot de kunstmatige intelligentie van bondgenoten en vijanden in de game die door de computer worden bestuurd. Veel aardbewoners en aliens bewegen zich soms voort als marionetten.

Het is een verschijnsel dat vaker optreedt bij remakes: de buitenkant glimt dat het een aard heeft, maar onder de motorkap is alles hetzelfde gebleven. Oude briljante wijn in een designzak.

De vraag is of iemand die destijds uren, dagen of weken in drie episodes Mass Effect stak een genoeg nieuwe ervaring ondergaat met de Legendary Edition. Het idee dat de game verandert als je andere keuzes maakt kan de fans van weleer over de streep trekken. Voor iedereen die het eerst in Shepards schoenen stapt is er een spannende wereld om te ontdekken. De Legendary Edition maakt een legendarische trilogie alleen maar nog legendarischer.

Mass Effect Legendary Edition is speelbaar op Windows-pc’s, PlayStation 4 en 5 en Xbox Series X|S en One.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden