Review

Game van de week: klauterend terug naar de toekomst met Yooka-Laylee

Maar weinig helden uit je kindertijd gaan dertig, veertig jaar mee. Maar in een modern jasje is er een tweede jeugd weggelegd voor populaire gamespersonages van weleer.

Een heimweetrip als een achtbaan.Beeld Playtonic

De aarde of een andere planeet in puin, schietende soldaten, stofwolken, explosies, lichtzwaarden, ruimteschepen en natuurlijk buitenaardse griezels of enge robots belust op de vernietiging van de mens of meteen maar de hele kosmos 'as we know it'.
Zie daar de setting van het gemiddelde computerspel.

Een spel met in de hoofdrol een kameleon en een paarse vrouwtjesvleermuis die voorkomen dat een boosaardige multinational de wereldliteratuur laat verdwijnen - ja, dat contrasteert daar nogal mee. Yooka-Laylee doet dat. Het biedt een vrolijk en kleurig universum, het zet slapstick tegenover slachting en ruilt de horror in voor humor. Yooka-Laylee, zou je gemakkelijk kunnen zeggen, is niet van deze tijd.

Dat is geen gekke gedachte.

Yooka-Laylee grijpt sans gêne terug naar een niet eens zo vreselijk lang geleden verleden. Het is gemaakt door een groep ontwikkelaars afkomstig van Rare, de legendarische Britse studio achter titels als Banjoo-Kazooie, Donkey Kong Country en Conker's Bad Fur Day. Dat zijn games die rond de eeuwwisseling verschenen in een genre dat daarna bijna geheel van de radar verdween: de 3D-platformer, een spel waarin de personages in alle richtingen klimmen, klauteren en springen.

Vanzelfsprekend: Dr. Quack.Beeld Playtonic
Beeld Playtonic

Kickstarter

Onder de naam Playtonic vroegen de voormalige Rare-veteranen op Kickstarter of er belangstelling was voor een spiritueel opvolger van Banjoo-Kazooie. Meer dan 80 duizend gebruikers stemden met hun portemonnee. Met een opbrengst van bijna 2,5 miljoen euro is Yooka-Laylee nog altijd de meest succesvolle (Britse) campagne voor een game op Kickstarter.

Nu is nostalgie een complexe kwestie. Het sterft op dit moment van de zogeheten 8-bits- of 16-bits-namaak, waarmee de bedenkers de tijd herleven waarin ze twintig, dertig jaar geleden het gamen ontdekken. Maar kopen we 4K-televisies, een PlayStation 4, Xbox One of Nintendo Switch om blokjesbeelden van weleer te zien?

In die val is Yooka-Laylee god-zij-geprezen niet getrapt. Wat de game leent van de gouden tijd van de 3D-plaformers zijn de spelmechanismen van toen. Zoals het verzamelen van objecten die je verder helpen, in de vorm van Pagies waarmee nieuwe werelden worden ontsloten. Er zijn ook vlinders waarmee je de vaardigheden van een personage opvijzelt of zijn krachten herstelt.

Ondanks zijn kinderlijke uitstraling is Yooka-Laylee niet per se een gemakkelijke game. Er zijn geen of amper aanwijzingen, geen kaart waarop je nieuwe plekken kunt vinden, geen schermmededelingen die antwoorden geven op vragen. Zo duurde het een poosje voor we er achter kwamen dat je een vlinder moet oppeuzelen om op sterkte te komen en niet slechts er tegen het beest aanlopen, waarna het in een stofwolkje oplost. Op een willekeurig moment je voortgang vastleggen? Vergeet het maar.

Beeld Playtonic

Daar staat tegenover dat Yooka-Laylee overloopt van de absurde humor, in twee lagen. De een voor de jongere gamer met luchtbellen waarmee je onder water kunt zwemmen en die je creëert door een scheet te laten, en spitsvondigheden voor volwassenen, bijvoorbeeld over de tekortkomingen van internet.

Yooka-Laylee is kortom een geslaagde exercitie in heimwee. Zoals Simone Signoret al verzuchtte: nostalgie is niet meer wat het ooit is geweest. Da's maar goed ook.

Yooka-Laylee (Playtonic)
Uitgebracht voor PlayStation 4, Xbox One, Switch, Windows, Linux, Mac
Geschikt bevonden voor 7 jaar en ouder (PEGI)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden