Review

Game van de week: Humor en charme redden LEGO Marvel Avengers

Hoeveel LEGO-games zijn er inmiddels verschenen? Twintig? Dertig? Een ziljoen? Toch wil je ook Marvel Avengers niet missen. Ondanks zijn gebreken.

Peter van Ammelrooy
De Hulk in LEGO Marvel Avengers. Beeld Traveller's Tale / Warner Bros
De Hulk in LEGO Marvel Avengers.Beeld Traveller's Tale / Warner Bros

Drie jaar geleden kwamen Nieuw-Zeelandse wetenschappers - correctie: kinderpsychologen - met de boodschap dat met LEGO spelen wellicht niet zonder risico was voor de allerjongsten. De reden? De speelgoedfabrikant heeft zijn poppetjes de afgelopen twee decennia steeds meer voorzien van boze en dreigende gezichtsuitdrukkingen. De onderzoekers zeiden dat ze de vraag bijna onontkoombaar is of al die boosheid geen effect heeft op de tere kinderziel.

Schier eindeloos

Te lang spelen met die Deense steentjes is zeker niet goed, zoals de laatste titel laat zien in de schier eindeloos lijkende reeks LEGO-games van de Britse studio Traveller's Tales, LEGO Marvel Avengers.

Laten we voorop stellen dat de mannen en vrouwen in Knutsford (Cheshire) hun eerste hele slechte LEGO-game nog moeten maken. Er glipt misschien wel eens een zwakkere aflevering door, maar de formule staat als een huis, met veel (Britse) humor, veel vaart, leuke puzzels, opwindende actie en de optie om met twee spelers gezamenlijk het avontuur te voltooien in een branche waar 'co-op' zeldzamer dreigt te worden dan een breedsnuithalfmaki.

null Beeld Traveller's Tale / Warner Bros
Beeld Traveller's Tale / Warner Bros

Haastklus

Maar LEGO Marvel Avengers heeft wel alle kenmerken van een haastklus, van ontwerpen en bouwen op de automatische piloot. De game is gebaseerd op liefst zeven films, twee Avengers-titels, Iron Man 3, Thor: The Dark World en de twee verfilmde avonturen van Captain America.

De fans van dit superheldencircus zullen evenwel teleurgesteld moeten vaststellen dat van een rode lijn geen sprake is noch van een chronologie die in de pas loopt met de films. Het lijkt meer alsof iemand een bom heeft laten afgaan in de videotheek en de eigenaar de snippers hapsnap aan elkaar heeft gelijmd.

Troost is te vinden in het feit dat meer dan nieuwe honderd personages uit de films over het scherm denderen, bovenop de honderd uit LEGO Marvel
Superheroes, elk voorzien van unieke eigenschappen. Op papier dan, want veel van die poppetjes laten zich op dezelfde manier bespelen en herhaling ligt op de loer.

null Beeld Traveller's Tale / Warner Bros
Beeld Traveller's Tale / Warner Bros

Bundelen

Leuk is wel dat de gamer voor sommige puzzels en handelingen de krachten van twee personages moet bundelen om verder te komen. Zo kan Thor een gigantische schokgolf scheppen door met zijn hamer op het schild van Captain America beuken. En het blijft leuk om de Hulk steeds van brullende reus te zien krimpen naar een bangig mannetje.

Na het inventieve LEGO Dimensions voelt LEGO Marvel Avengers ietwat achterhaald en ouderwets aan. Het is de charme en humor die de game overeind houdt.

Dat en wellicht de neurotische dwang om de serie compleet te houden na LEGO Star Wars, LEGO Indiana Jones, LEGO The Lord of the Rings, LEGO Batman, LEGO Harry Potter en LEGO Gooische Vrouwen.

Memo aan Knutsford: dat laatste is bedoeld als een geintje.

LEGO Marvel Avengers (Traveller's Tale / Warner Bros)
Uitgebracht voor de PlayStation 4, 3 en Vita, Nintendo 3DS, Wii U, Xbox One en 360, MacOS en Microsoft Windows
Geschikt bevonden voor 7 jaar en ouder (PEGI)

null Beeld Traveller's Tale / Warner Bros
Beeld Traveller's Tale / Warner Bros

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden