Game van de week: een zuurstokroze hippie als held in Kirby Star Allies

Al dik een kwart eeuw speelt Kirby tweede viool bij Nintendo. Onterecht: de roze stuiterbol kan zich meten met bedrijfsmascotte Super Mario. Het jongste avontuur van Kirby is meer dan de moeite waard - zeker voor wie drie vrienden weet op te trommelen.

Super Mario was er gewoon eerder bij, al in 1985. Anders was de mascotte van de Japanse gamemaker Nintendo zonder twijfel het figuurtje geweest dat zeven jaar later zijn debuut zou maken - een zuurstokroze tennisbal met korte beentjes en armpjes en het bovennatuurlijke vermogen om vijanden op te zuigen om hun bijzondere capaciteiten over te nemen: Kirby.

Het is geen held die het hart van de rijpe gamer lijkt te kunnen veroveren - te zoet, te lieflijk, te roze - maar de Kirby-games kunnen zich goed meten met Mario-spellen.

Ze zijn beiden te vinden in een schier oneindige reeks games in hetzelfde genre - het platformspel. Ook in zijn jongste avontuur, Star Allies, beweegt Kirby zich van links naar rechts zuigend, spuwend en zwaarden zwaaiend over een kleurrijke hindernisbaan.

De ruim kwart eeuw oude formule is ook in deze nieuwe titel vrijwel ongewijzigd gebleven. Alleen trekt Kirby dit keer op met drie strijdmakkers, die hij nodig heeft om de meer complexere blokkades te slechten dan wel de grotere tegenstanders te vellen.

Samenspel

Die drie hulpjes kunnen intelligent worden bestuurd door de computer, waarbij de solospeler moet kiezen welke schepseltjes met bijzondere vaardigheden hij bij de verschillende delen van zijn queeste inzet.

Maar het is vele maken leuker om een tot drie échte speelkameraadjes op te sporen die elk een Joycon-stuurtje van de Switch-spelmachine ter hand nemen om Kirby bij de bevrijding van Dreamland bij te staan.

Dat zal je altijd zien: klaag je over het gebrek aan games met een sofa-stand - dus samen spelen met één spel, op één spelcomputer, op één televisiescherm zoals in het tamelijk briljante A Way Out - verschijnt er nog zo'n 'local co-op couch'-titel.

Het resultaat is in elk geval een vrolijke mars van vier kleurige wezentjes over het tv-scherm of het portable scherm van de Switch. Gezamenlijk blazen ze hindernissen op, lossen ze puzzels op of vormen ze een brug om een ravijn te kunnen oversteken. Hun opmars gaat gepaard met hilarisch chaotische taferelen, inclusief rook en explosies.

Hippies

Bijzonder is ook dat Kirby vijanden tot medestanders kan transformeren door ze een groot roze hart tegen ze aan te gooien - alsof Star Allies dik een halve eeuw geleden is bedacht, in de tijd van het hippie-ideaal 'make love, not war'.

Ondanks zijn mierzoete en 'mellow' imago doet Star Allies bij tijd en wijle een beroep op je strategisch inzicht. Sommige uitdagingen vragen om de perfecte mix van vaardigheden in je kwartet, of een opgevoerde variant van een wapen - niet alleen een zwaard, maar een brandend slagwapen. Ondertussen kijk je je ogen uit: de makers hebben duidelijk hun best gedaan op fantastische decors en landschappen.

Kirby Star Allies is zo opgezet dat een ervaren gamer een minder geoefend speelmaatje op sleeptouw kan nemen. Voor wie in enkele uren door het hoofdavontuur dendert - en die kans is groot bij geoefende gamers - is er een optie om het spel te spelen zonder dat je de superkrachten van Kirby kunt aanspreken. Er zijn ook mini-games waarin vier spelers het tegen elkaar opnemen - wie kapt als eerste een boom om, wie knuppelt een meteoor zo ver mogelijk terug de kosmos in.

Kirby Star Allies gaat niet snel vervelen. Onze roze stuiterbal mag dan altijd tweede viool spelen, in Star Allies speelt hij de besuikerde sterren van de mierzoete hemel.

Kirby Star Allies (HAL Laboratory / Nintendo)

Uitgebracht voor Switch

Geschikt bevonden voor 7 jaar en ouder (PEGI)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden