Game of Thrones eindigt spectaculair, en laat één grote vraag achter

De Volkskrant kijkt (nieuwe) series en bespreekt er elke week een. Deze week: Game of Thrones, seizoen 7, slotaflevering.

(Klik dit artikel weg nu het nog kan: deze recensie bevat spoilers.)

Mark Moorman
null Beeld
Beeld

Natuurlijk, als Game of Thrones-kijker mag je graag naar een zombiedraak kijken die met blauw vuur de muur tussen de levenden en de doden slecht, maar deze kijker genoot misschien het meest van een shot waarin we de zusters Stark na gedane zaken (in dit geval een brute executie) tussen de besneeuwde kantelen van kasteel Winterfell aantreffen. Er was een paar afleveringen lang twijfel gezaaid over de zusterband, maar, wat bleek, in het laatste deel zat een dikke, vette plottwist waarbij de zusters de intrigant Littlefinger dan eindelijk uitschakelden.

Hoe lang leven we al mee met die zusters? Sinds 2011, is het antwoord. De kijkers hebben ze zien opgroeien op dat wrede continent en kijk ze nu eens. Laat de ondoden maar komen. En dan zijn de actrices (Maisie Williams en Sophie Turner) ook nog eens beste vriendinnen, die de datum van hun eerste ontmoeting op hun arm hebben laten tatoeëren. Dat heeft misschien niets met het verhaal te maken, maar bij de fans van Game of Thrones lopen feit en fictie allang door elkaar.

In het zevende seizoen (van zeven afleveringen) ging het tempo van het verhaal omhoog. In de lange slotepisode werd de inzet voor het allerlaatste seizoen duidelijk. In de laatste beelden brak het dodenleger met behulp van de recentelijk gerekruteerde zombiedraak door The Wall: winter is coming.

Game of Thrones
Fantasy
Met Lena Headey, Kit Harington, Maisie Williams
Te zien op HBO (via Ziggo)

Ogenschijnlijk is er een verbond gesloten door de koninkrijken achter de muur om zich te wapenen tegen de komende winter, maar we weten al dat Cersei Lannister, onze favoriete Evil Queen, haar eigen kwaadaardige plan aan het trekken is. Het leverde een spectaculaire scène op, met vrijwel alle hoofdrolspelers op één locatie. En ook daar hebben we jaren op gewacht.

We hebben dan ook eindelijk de stamboom van bastaard Jon Snow te pakken, die geen bastaard blijkt te zijn, geen Jon Snow heet en de rechtmatige troonopvolger is. Ingewikkeld genoeg, als hij niet ook nog (het werd tijd) midden in de nacht broeierig had aangeklopt bij Dany.

De grote vraag die we meenemen naar het achtste seizoen: gaat zij op haar beurt de knie buigen voor Jon Snow, haar minnaar, haar neef en haar koning? En nu? Het grote wachten kan beginnen. Reken op een winter of twee.

Op zoek naar nieuw bingemateriaal?
De Volkskrant kijkt voor u (nieuwe) series en bespreekt er iedere week een. Bekijk hier de recensies van de beste, slechtste, grimmigste of bizarste series.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden