Gadget review: aaibare Magic Mouse van Apple

Steve Jobs is een eigenwijs stuk vreten. Dat mag je gerust zeggen zonder dat je de baas van Apple tekort doet.

Peter van Ammelrooy

Eigen opvattingen houdt Jobs er ook op na over de computermuis. Hij was de man die het aanwijsapparaat in 1984, bij de introductie van de eerste Mac, onder de aandacht van een groot publiek bracht. Ondertussen denkt de wereld bij een computermuis aan iets in de vorm van een plat stuk zeep, met minimaal twee knoppen en een scrollwiel op de bovenkant.

Rechtermuisknop

Steve Jobs was destijds niet overtuigd van het gemak dat de rechtermuisknop op andere pc’s biedt: éénklikstoegang tot een snelmenu met opties. Zijn muizen hadden en hebben daarom steeds nog maar één drukknop.

Apple’s minimale muizen zijn in de loop der jaren alleen maar minimaler geworden. Dat was niet altijd een succes: de muis die Apple in 1998 introduceerde bij zijn iMac-pc’s was een ‘hockeypuck’ die niemand kon bekoren.

Mighty Mouse

Vijf jaar geleden deed Apple een nieuwe stap en verscheen de Mighty Mouse op het toneel. Een muis zonder een afzonderlijke muisknop (de hele bovenzijde ‘klikt’) en zonder scrollwiel. De plek van dat wieltje was ingenomen door iets dat niet anders valt te omschrijven dan als een ‘tepeltje’. We hebben drie Mighty Mouse-muizen versleten omdat de tepeltjes alleen nog maar naar beneden wilden rollen.

Op de jongste incarnatie van Apple’s muis is ook dat tepeltje gesneuveld. Er zit nog precies één zichtbare knop op het snoerloze aanwijsapparaat en daarvoor moet je de muis omkeren. Aan de onderzijde zit een schuifje waarmee je hem aan en uit zet.

Aaien

Wie wil scrollen, moet de Magic Mouse (adviesprijs 69 euro) aaien. Dankzij een aanraakgevoelige bovenkant kun je op en neer bladeren en zelfs zijwaarts.

Het idee is dat je een gewone computer kunt bedienen als een iPhone. Op Apple’s mobiele telefoon kun je op een foto of een webpagina in- en uitzoomen door je vingers op het scherm te plaatsen en die naar elkaar toe of van elkaar af te bewegen. Je kunt ook zijwaarts door bijvoorbeeld een diashow van foto’s bladeren of door bekeken webpagina’s.

Dat aaien met twee vingers tegelijk en het zijwaarts schuiven gaat op de Magic Mouse moeizaam. Te vaak glipt hij onder je vingers vandaan. Verticaal scrollen gaat prima.

Contextuele menu’s

Apple omarmt ook alsnog de rechtermuisknop. Als we op de rechterbovenhoek van de muis drukken, floepen er contextuele menu’s tevoorschijn.

Op twee punten betovert de Magic Mouse minder. De onderzijde bestaat grotendeels uit aluminium, dat op het tafelblad een raspend geluid maakt. Het klepje waarachter de batterijen schuilgaan, oogt kwetsbaar.

Te klein

Een groter ongemak betreft de vorm. De platte muis is te klein om prettig in de palm van je hand te passen. Dat leidt bij langdurig gebruik tot een krampachtige houding. Daar zal het eigenwijs stuk vreten uit Cupertino ook wel weer een oplossing voor bedenken.

Magic Mouse (Apple) Beeld
Magic Mouse (Apple)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden