Gaat HDR-televisie het maken na 3D-debacle?

De innovaties op tv-gebied zijn niet meer bij te houden. Het wemelt van de afkortingen. De nieuwste, hdr, zorgt voor een natuurlijker beeld.

null Beeld Mietze B/ Salty Stock
Beeld Mietze B/ Salty Stock

Samsung stopt met de verkoop van 3D-televisies. Wat een paar jaar geleden gold als een belofte, blijkt nu op sterven na dood. De reden: geen hond wil de moeite nemen een brilletje op te zetten om een film in 3D te zien. Dus zijn er - op een enkel model na - geen Samsung-tv's meer die aan 3D doen. Ook LG heeft aangekondigd het aantal 3D-exemplaren af te bouwen.

De consument is de afgelopen jaren bedolven onder afkortingen en innovaties: 3D, 4K, oled, curved, quantum dots, 8K - de vernieuwingen gaan zo snel dat je haast geen nieuwe tv meer zou durven kopen. Aan deze rij kan een nieuwe afkorting worden toegevoegd, want 2016 wordt het jaar van de hdr-televisie, zegt de markt. Is hdr dan wel de technologie van de toekomst?

Hdr staat voor high dynamic range en het moet een oplossing bieden voor het 'probleem' dat de contrastomvang van veel beeldschermen en opnameapparatuur kleiner is dan die van het menselijk oog. Anders gezegd: als wij staand aan het strand een prachtige zonsondergang zien, zien we op tv een uitgebleekt zonnetje in een modderige poel zakken.

Digitale fotografie

Hdr helpt. Het fenomeen is bekend van digitale fotografie. Bij een hdr-foto worden meerdere opnamen met diverse belichtingen gemaakt, waardoor donkere delen van het beeld die anders zouden 'dichtlopen', en helle delen die zouden uitbleken hun details behouden. De diverse beelden worden vervolgens in elkaar gemonteerd, waardoor het eindresultaat een natuurlijk ogende foto oplevert. Nieuw is het niet: de eerste 'hdr-foto' werd al gemaakt in 1850 van een scheepje op een glinsterende zee.

De camera in uw smartphone kan het ook, alleen niet zo goed. Veel hdr-foto's tonen even natuurgetrouw als een schilderij van Bob Ross. Maar als het goed gebeurt, kan hdr in lastige lichtomstandigheden fraaie resultaten geven.

Niet alleen camera's hebben last van een beperkte contrastomvang, aan de tv-zijde speelt hetzelfde probleem: de meeste lcd-schermen schieten tekort voor een natuurlijke weergave. Onder meer aan de kleurzijde schortte het: tv's maakten lange tijd gebruik van een kleurenpalet dat stamde uit de jaren tachtig, dat slechts 256 lichtintensiteiten per pixel mogelijk maakte.

Inmiddels kunnen veel toestellen kiezen uit een gamma dat ruim duizend intensiteiten kent, waardoor meer nuances getoond worden. Ook is iets bedacht om de constrastomvang te vergroten. Dit gebeurt door leds achter het lcd-scherm plaatselijk extra fel te laten oplichten als dat nodig is. Daardoor wordt het verschil tussen zwart en wit groter. Hdr levert dus geen scherper, maar een natuurlijker beeld op, is het idee. Alle grote tv-merken hebben televisies die dit kunstje kennen.

Hdr-beeld van de Tower Bridge in Londen. Beeld Getty Images/Flickr RF
Hdr-beeld van de Tower Bridge in Londen.Beeld Getty Images/Flickr RF
Hdr-beeld van Vancouver. Beeld Getty Images/Moment RF
Hdr-beeld van Vancouver.Beeld Getty Images/Moment RF

Weinig aanbod

Helaas (of beter: uiteraard) is er geen standaard voor wat hdr nu precies is. Diverse fabrikanten hanteren diverse uitgangspunten. Voor de dolende klant is er wel een logo: Ultra hd Premium heet het en televisies die het opgeplakt krijgen, voldoen aan een aantal minimumeisen. Uiteraard spelen nog andere 'uitdagingen': de meeste digitale videocamera's kunnen niet in hdr opnemen (ouderwetse film kan vanwege zijn grote contrastomvang makkelijk worden omgezet naar hdr). Hierdoor is er net als bij het extra detailrijke ultra hd-televisie nog maar weinig aanbod.

Grootaanbieders als Amazon en Netflix beginnen mondjesmaat met hdr. Netflix denkt volgend jaar 5 procent van zijn aanbod in het kleurrijke beeldmateriaal te kunnen streamen, rond de decenniumwisseling moet dat 20 procent zijn. Haast maken met de aanschaf van een hdr-televisie hoeft dus niet. Kunt u nog even aanzien of het echt wat wordt, of dat hdr naast 3D op de mestvaalt van nutteloze vernieuwingen komt te liggen.

Hdr-beeld van Moraine Lake in Canada. Beeld Getty Images/Moment RF
Hdr-beeld van Moraine Lake in Canada.Beeld Getty Images/Moment RF
Hdr-beeld van Trafalgar Square in Londen. Beeld Getty Images/Moment RF
Hdr-beeld van Trafalgar Square in Londen.Beeld Getty Images/Moment RF
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden