Gaat Al Jazeera America in angstcultuur ten onder?

Slechts twee jaar na de oprichting gaat het zo niet best met Al Jazeera America. Het nieuwsstation kampt niet alleen met tegenvallende kijkcijfers, maar vooral ook met onrust op de redactieburelen. Meerdere chefs verlieten het station de afgelopen weken en nu staat waarschijnlijk ook de directeur op straat.

Beeld reuters

Gisteren maakte het station bekend dat de directeur die er vanaf het begin bij was, Ehab Al Shihabi, per direct plaats moet maken voor zijn opvolger, Al Anstey, huidig managing director van de Engelse Al Jazeera. Hoewel El Shibabi in een mail aan de redactie nog laat weten aan te zullen blijven als een soort onderdirecteur, laten bronnen aan The New York Times weten dat zijn definitieve vertrek toch echt onvermijdelijk is.

Het is niet de eerste hooggeplaatste journalist die Al Jazeera aan de kant zette, al drie anderen gingen hem voor. Eén van hen, verklaarde dinsdag in de krant wat er volgens hem aan de hand is. Shibabi zou zich te veel hebben bemoeid met de nieuwskeuzes van de redactie en creëerde daarmee een angstcultuur in de newsroom; kritiek op beslissingen werd bovendien niet getolereerd. De beslissing van de top van Al Jazeera, gisteren wereldkundig gemaakt per redactiemail, kwam voor de meeste werknemers als een welkome verrassing.

Een statement van zijn opvolger ligt er ook al: 'Ik kijk er naar uit om terug te keren naar de Verenigde Staten, daar waar ik ooit begon bij CBS News', zegt Al Anstey in een verklaring. Zijn doelen zijn duidelijk: 'De beste journalistiek en de beste verhalen.'

Beeld ap
Beeld ap

'Hij is wel journalist'

De komst van Anstey is door de redactie naar verluidt met applaus begroet. 'Dit was hard nodig om het hoofdstuk Shibabi te sluiten', citeert de krant een voormalig hooggeplaatst werkneemster. 'Hij is tenminste een journalist', voegde ze er nog aan toe, wijzend op het feit dat de nu afgezette directeur 'slechts' een voormalig consultant was.

Al Jazeera America kwam twee jaar terug op de Amerikaanse kabel in de plaats van Current TV, het kleine 'linkse' nieuwsstation van de oud-presidentskandidaat Al Gore. Al Jazeera, dat sinds 1996 vanuit Qatar, langzaam de wereld verovert - vooral sinds de volgens velen 'minder gekleurde' berichtgeving van de aanvallen op Afghanistan in 2001, nam Current TV over om de strijd aan te kunnen gaan op het Amerikaanse vasteland. Dat bleek echter moeilijker dan gedacht. CNN, MSNBC en vooral Fox News blijven de grote trekkers in de VS.

De grote baas van het Al Jazeera-conglomeraat, Mostefa Souag, hoopt met het vervangen van de huidige top van het Amerikaanse station, een nieuwe kans te maken. 'Ik ben er van overtuigd dat het Al Anstey zal lukken om de zender alsnog naar de top te brengen in de Amerikaanse tv-markt; het is hem immers eerder ook gelukt met Al Jazeera English (de versie die ook in Nederland wordt aangeboden, red).'

Nu de rust op de redactie mogelijk terugkeert met een journalist aan de top, is het zaak om ook de kijkers over te halen. Nu zijn het er nog geen 30.000 per avond en soms nog minder. Dat aantal ligt zelfs nog onder dat van zijn voorganger, Current TV.

Beeld afp
Al Jazeera werd wereldwijd bekend in 2001 dankzij onder meer de beelden van Osama bin Laden en de verslaggeving van de oorlog in Afghanistan, die werd gevoerd na de aanslagen van 11 september 2001 op Amerika.Beeld ap
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden