Review

Gaapshow met overdosis aan geluids- en lichteffecten

Verdwijn- en doorboornummers van The Illusionists veranderen door opgeklopt spektakel en lachwekkende bombast in gaapshow. De subtiele kaartgoochelaar Yu Ho-Jin zie je liever in een klein theater dan in AFAS live.

Patrick van den Hanenberg
De subtiele kaartgoochelaar Yu Ho-Jin zie je liever in een klein theater dan in AFAS live. Beeld Patrick Van Den Hanenberg
De subtiele kaartgoochelaar Yu Ho-Jin zie je liever in een klein theater dan in AFAS live.Beeld Patrick Van Den Hanenberg

Een paperclip. Dat was het geheim van Houdini als hij onder water de sloten van de kettingen en de handboeien lospeuterde. De Amerikaanse 'ontsnappingskoning' Krendl geeft dit geheim prijs voordat hij geketend in de waterbak glijdt. Hij heeft het verklappen van het slimmigheidje nodig, omdat hij even later het paperclipje uit zijn vingers laat glippen en op zoek gaat naar het dingetje. Na 3 minuten heeft hij zich bevrijd en kan hij uitblazen. Een mooie act, al is het niet bijster origineel.

Dat gebrek aan originaliteit is een van de zwakheden van The Illusionists. Ter compensatie wordt een overdosis aan geluids- en lichteffecten ingezet. Deze overgeproduceerde techno-magic show toert al jaren rond met regelmatig nieuwe gezichten, die natuurlijk steeds 'de zeven beste illusionisten ter wereld' worden genoemd.

The Illusionists (Theater)

The Illusionists in AFAS Live
Amsterdam Zuid-Oost, 11/1 t/m 15/1.

Van het gezelschap dat nu Nederland aandoet, hebben maar een paar illusionisten in de originele Broadway-versie gestaan, onder wie de Koreaanse kaartgoochelaar Yu Ho-Jin. Zijn indrukwekkende, subtiele performance zou je het liefst in een bescheiden theater zien en niet in AFAS Live (voorheen Heineken Music Hall) waar alle magie verdwijnt.

Een andere sfeerdoder is de Portugese gedachtenlezer Luis de Matos, die meent zijn langdradige acts vaart te kunnen geven door heel snel en hijgerig te praten. Ondanks het gebrek aan vernieuwing, zitten er wel degelijk sterke verdwijn- en doorboor- en bevrijdnummers bij. Maar door de lachwekkende bombast wordt het opgeklopte spektakel toch een gaapshow.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden