'Fuck me, fuck me, fuuuuuuuck you'

Iedere schrijver heeft zijn obsessie. Die van de Zuid-Afrikaan André Brink (73) is vrouwen. Liefst schrijft hij over seks met jonge vrouwen met slanke vingers en lang haar....

Fred de Vries

Er is meer mis. De overpeinzingen over seks leiden af van het hoofdthema: gedaanteverandering. Want daar gaat het om: de succesvolle blanke architect Steve, gelukkig getrouwd en vader van twee dochters, kijkt op een ochtend (ja, na een portie stevig vrijen) in de spiegel en ontdekt dat hij plotseling zwart is.

Aardig gegeven voor een literaire oefening. Vele blanke Zuid-Afrikanen zullen zich inderdaad regelmatig heimelijk afvragen hoe het nou is om zwart te zijn in dit land met zijn vier eeuwen van kolonialisme en apartheid. Schrijf je daar over, dan kom je uit bij identiteit, rolpatronen, vooroordelen en racisme. Kortom een variant op het existentialisme, waarmee Brink zijn schrijfcarrière in 1963 begon. Maar ook de vraag: hoe verhoudt de schrijver zich tot die materie?

Brink wil wel diep, maar kan niet meer. Na de vrijpartij en de blik in de spiegel gaat Steve angstig naar zijn werk. Niemand merkt de gedaanteverwisseling op, ook al voelen ze haar wel omdat Steve zich anders gedraagt, agressiever. Vervolgens belandt Steve in bed met de au pair met de pronte billen, en gaat tekeer als een zwarte hengst. Zo onbehouwen beukt hij op haar in dat haar ‘fuck me, fuck me’ verandert in ‘fuuuuuuuck you’. Verder krijgen we bijna-seks met zijn vrouw en overpeinzingen over eerdere seks met een vriendin.

Het laatste deel speelt zich af in een restaurant, dat door gewapende zwarte mannen met bivakmutsen wordt overvallen en waar iedereen zich in gemeenplaatsen uitlaat over het nieuwe Zuid-Afrika. Geen seks, alleen aanranding. Spiegel is het tweede deel van Brinks drieluik over persoonlijke identiteit. Het derde deel gaat Appassionata heten. We houden ons hart vast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden