Review

Frommerman: klassieke kerstsongs met een knipoog

'Een bonte show met ballen.' Die kreet spat van het affiche bij Frommermann, het vocale mannenensemble dat zich met een knipoog stort op het kerstseizoen.

null Beeld null

Van O Tannenbaum tot Ding Dong Merrily on High, in het programma FrommerKerst zingen de vijf kerels, zoals ze zelf zeggen, 'de kerststerren van de hemel'.

De groep belooft niet alleen 'geestelijke verdieping en bezinning', maar ook 'pure kolder en vermaak'. In de Sint Aegtenkapel in Amersfoort bleek die laatste aanprijzing vooral betrekking te hebben op een bonte verzameling kerstattributen, van boom tot trui en muts, van cadeau in glitterverpakking tot glimmend overhemd, van rendiergewei tot rode neus.

Regisseur Marije Gubbels had er geen geringe uitdaging aan: het theatraal aaneenrijgen van pakweg twintig kerstsongs. Tot de herhaalde grappen behoorde het sparretje dat steeds groter werd. De gesproken adviezen voor fijne feestdagen pakten soms lollig uit, soms melig ('Tip 8: koop onze cd!').

Goede timmerman

Meer hout sneed een in afleveringen gehakte vertelling over Jozef. Leen Jongewaard en Eli Asser leverden de basis met het lied Waar vind je tegenwoordig nog een goede timmerman. Frommermann fleurde het geheel op met rijmwoorden als 'Judea' en 'Ikea'.

De 'hartverwarmende harmonieën' waren gestroomlijnd door tal van arrangeurs. Tijs Krammer maakte van het middeleeuwse Gaudete een virtuoze vocale choreografie. Paul van Utrecht, de meespelende gitarist, hulde het Russisch-orthodoxe Svete tihi in een vrome pij. Evengoed begeleidde hij op de steelguitar een swingende ratjetoe rond de Hawaïaanse kersthit Mele Kalikimaka.

Frommermann klinkt op z'n best wanneer de vijf stemmen in warme arrangementen neuriën. Neem Abendsegen uit de opera Hänsel und Gretel van Engelbert Humperdinck: een toegift met een traan. Luidere muziek en driestere harmonieën verhogen het risico op ontsporing navenant.

Tot eind december lokt Frommermann het publiek naar de kerstshow met kreten als 'U zijt wellekome!' en 'Meezingen mag!'.

Van de speciaal vervaardigde Participatiemedley werd in Amersfoort alvast genoten. Met David Bollen aan de piano en de Frommermannen in de zaal gingen de kerstdeunen er begin december schmierend doorheen. In een uitgesponnen exercitie over een 'matglazen potje met vet' mag het mes.

Het hoogtepunt in de bonte vijf kwartier kerstsongs werd geleverd door de tenor Marcel Reijans. Springend liet hij de jingle bells van zijn kersttrui klinken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden