Review

Fritz Bauer gespeeld als symphatieke knorrepot

Der Staat gegen Fritz Bauer is een noest, maar weinig verrassend historisch drama. Gelukkig heeft de film aan Burghart Klaußner een fijne hoofdrolspeler.

Kevin Toma
Burghart Klaußner als Procureur-generaal Fritz Bauer. Beeld
Burghart Klaußner als Procureur-generaal Fritz Bauer.Beeld

'Mijn eigen kantoor is vijandelijk gebied!' Jurist Fritz Bauer overdrijft niet, wanneer hij zich beklaagt in Der Staat gegen Fritz Bauer. Belangrijke documenten verdwijnen van zijn bureau; gluiperds van de geheime dienst houden hem in de smiezen, azend op een misstap die zijn carrière in één klap om zeep zal helpen.

Als procureur-generaal anno 1957 stelt Bauer (Burghart Klaußner) zich ten doel om de belangrijkste bonzen van de SS voor het gerecht te slepen. Duitsland moet haar recente verleden onder ogen zien, vindt Bauer, en dat kan niet zolang de oorlogsmisdadigers van weleer vrij rondlopen. Een missie die hem vogelvrij maakt in het van oud-nazi's vergeven Duitse rechtssysteem.

Eichmann

Der Staat gegen Fritz Bauer, een noest maar weinig verrassend historisch drama, dat mooi aansluit bij de thematiek van Im Labyrinth des Schweigens (2014), concentreert zich op de periode dat Bauer (1903-1968) achter SS-functionaris Adolf Eichmann aan zat. De film ontleent zijn spanning dan ook nauwelijks aan de vraag of Eichmann al dan niet wordt opgepakt. Schrijver-regisseur Lars Kraume en coscenarist Olivier Guez zijn eerder geïnteresseerd in de cruciale, tot op heden weinig benadrukte rol die Bauer in Eichmanns arrestatie speelde.

Om Bauers drijfveren gaat het ook, om zijn homoseksualiteit en om de verlammende sfeer van paranoia waarin hij zijn werk moet doen. Zolang de film niet met duffe nachtclubscènes komt, voelt die paranoia-sfeer authentieker aan dan de personages rond Bauer. Die hebben vaak iets plats of kunstmatigs, van de sinistere geheimedienstmannetjes tot Bauers jonge, continu rechtschapen uit zijn ogen kijkende medewerker Karl Angermann (Ronald Zehrfeld). Een nogal geconstrueerd figuur, die Angermann, ook als je niet weet dat hij eigenlijk een amalgaam is van verschillende historische personen.

Der Staat gegen Fritz Bauer (Drama) Regie: Lars Kraume. Met: Burghart Klaußner, Ronald Zehrfeld, Sebastian Blomberg, Jörg Schüttauf. 105 min., in 23 zalen.

Gelukkig heeft de film aan Burghart Klaußner een fijne hoofdrolspeler. Hij maakt van Bauer een werkverslaafde, kettingrokende en eigenlijk onuitstaanbare knorrepot, die desondanks sympathie wekt met zijn sarcastische opmerkingen en excentrieke trekjes. Het is door de mooi uitgespeelde details dat je de man achter de jurist een beetje leert kennen: de sokken die hij draagt, de fooi die hij níét geeft aan een hotelbediende. Sommige Duitse critici vonden dat Klaußner weinig recht doet aan de in werkelijkheid bescheiden optredende Bauer. Goed punt. Maar als de even verbitterde als verbeten held gidst hij je wel makkelijk de film door.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden